ARSLAN; BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Settar Aslan, Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Şahin, Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay ve Genel Sekreter Dr. Osman Yıldız, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticilerinin katılımu ile 17 Temmuz 2013 tarihinde Ankara'da Basın çalışanlarıyla iftar yemeğinde bir araya geldi. Toplantıya Ajans, Gazete ve Televizyonların Çalışma Hayatı Muhabirleri ile sendikalarımızın basın danışmanları ve uzmanları katıldı.
Arslan, Dedeman Otel'de basın mensuplarına verdiği iftarda, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi, çalışma hayatı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çözüm sürecine ilişkin, işsizlik ve kayıt dışı çalışmanın doğu bölgesinde can yakan bir durum olduğunu belirten Arslan, "Ancak, diğer sorunlar bu sorunların önüne geçiyor. İnsanlar, taleplerini anlatırken daha çok kimlik talepleri, insan haklarına yönelik talepler, bölgede yaşanan çatışmanın onlarda yarattığı travmaların oluşturduğu bir kısım gerginliklerle ilgili durumları gündeme getirdiler"dedi.
‘’Bölgede barış mutlaka sağlanmalı’’
Arslan, çözüm süreciyle ilgili Hak-İş olarak ortak raporlarının dışında, bölgedeki ekonomik ve sosyal sorunlara yönelik bir çözüm listesi de hazırladıklarına dikkati çekerek, bölgede yapılan gelişmelerin kendilerini şaşırttığını anlattı.
"Bölgede barış mutlaka sağlanmalı. Çatışmasızlık süreci mutlaka devam etmeli" diyen Arslan, bölgenin bir an önce normalleşmesi gerektiğini söyledi.
''Toplu sözleşmede Taleplerimiz’’
Arslan, 100 bin sözleşmeli personelin, memur kadrosuna geçirilmesinin çalışma hayatı için çok önemli olduğunu belirterek, "Kamunun ihtiyacı olan işçi kadrolarında ciddi açıklar var. Kamunun işçi alımına karşı rezervinin mutlaka ortadan kaldırılması lazım. Taşeron uygulamalar da yeni sorunları ortaya çıkartıyor. Kamuda, mutlaka kadrolu işçi alımının önünün açılması gerekiyor. Geçici işçilik statüsü dediğimiz durumun mutlaka kaldırılması gerekiyor. Üniversite mezunlarından, işçi statüsünde çalışanlarının da durumlarının düzeltilmesi gerekiyor. Ayrıca boş işçi kadrolarının da doldurulması gerekiyor" diye konuştu.
Toplu sözleşme sürecinin devam ettiğini ve Hak-İş olarak taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ilettiklerini bildiren Arslan, şunları söyledi:
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile 10 Temmuz'da yaptığımız toplantıda, Hak-İş'in Kamu Toplu İş Sözleşmeleriyle ilgili düşüncelerini ilettik. Hak-İş'e bağlı sendikalarımızın yaklaşık 30 bin üyesi, kamu toplu sözleşmelerinin muhatabı. Bazılarının toplusözleşmeleri devam ediyor, bazıları yetki aşamasında bazıları da yargıya intikal etmiş durumda. 3 temel husus var. Birincisi kamuda, mevcut ücretler açısından çok büyük uçurumlar var. Bu farklılıkların giderilmesi için taban ücret uygulaması talebimiz var. Öncelikle günlük yevmiyesi 65 liranın altında olanları 65 liraya çekmek. Onun üzerinde birinci 6 ay yüzde 15, ikinci 6 ay enflasyon artı 2 puan olarak talep ettik.
‘’Yetkide son aşama’’
Medya-İş Sendikası'nın kurulduğu günden itibaren çok büyük bir özveriyle çalıştığını ifade eden Arslan, sendikanın Anadolu Ajansı'ndaki yetki alma süreciyle ilgili şöyle konuştu:
"22 Temmuz'da açıklanacak istatistiklerde, herhalde yüzde 1 barajı geçen işkolundaki tek sendika olacağız. Anadolu'da birçok yerde üye yaptık. Ankara'da pek çok basın yayın kuruluşunda yetki alabilecek üyeye ulaşmasak bile üye yapabildik. Anadolu Ajansı'ndaki mahkememiz de son aşamaya geldik. Anadolu Ajansı'ndaki arkadaşlarımızın, toplu sözleşme beklentileri var ve bundan dolayı mahcubuz. Bu durum bizden kaynaklanmıyor, TGS'nin itirazından kaynaklanıyor. Avans uygulamasıyla kısmi bir iyileştirmeye çalıştık ama arzu ettiğimiz gibi olmadı. Yetkinin alınmasıyla Anadolu Ajansı'nda toplu sözleşme müzakerelerini başlatacağız. Biz basın yayın iş kolunda en büyük sendika olmanın mücadelesini yapıyoruz."
Kamu sözleşmeleriyle ilgili yaptıkları çalışmada, kamuda çalışan işçilerin ücretlerinde, reel bir gerilemenin olduğunu ifade eden Arslan, bu durumun büyümeden yeterli bir pay alınamadığı için ortaya çıktığına değindi.
Arslan, kadınların doğum izinleriyle ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla ilgili bir çalışma başlattıklarını belirterek, işletmelere yeni bir yük getirilmesini engellemek için kamunun yeni teşvik mekanizmaları geliştirilmelidir dedi.
Basın Yemeği görüntüleri için tıklayınız..
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu