ARSLAN 5. İZMİR İKTİSAT KONGRESİNE KATILDI
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 30 Ekim - 1 Kasım 2013 tarihlerinde İzmir'de gerçekleştirilen 5.İzmir İktisat Kongresi'nde bir konuşma yaptı. Arslan, çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin HAK-İŞ'in görüşlerini açıkladı.
Genel Başkanımız Arslan, 5.İzmir İktisat Kongresi'nin 2.günü öğleden sonra "İstihdamın ve İşgücü Piyasası Etkinliğinin Artırılmasına Yönelik Stratejiler" başlıklı panelde konuştu. Arslan, makro hedeflerin Türkiye için önemli olduğunu ancak diğer göstergelerin de gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin hızlı bir büyüme sergilerken sendikalaşma oranının hala düşük olduğunu, hatta örgütlülüğün hızla azaldığına işaret eden Arslan, bununla birlikte yeni istihdam yaratırken nasıl bir istihdam yaratıldığının önemsenmediğini, insan onuruna yakışır iş kavramının neredeyse lugattan çıktığını söyledi.
Kıdem tazminatı sorununa HAK-İŞ’in yaklaşımı hakkında bilgi veren Arslan, Türkiye'de 2012 yılında işverenlerin 12 milyon 500 bin işçi için SGK'ya işten çıkış bildiriminde bulunduğunu ve bunlardan sadece yüzde 10'unun kıdem ödemesine hak kazanan 1 yıldan fazla süredir o işyerinde çalışan işçilerden oluştuğuna dikkati çekti. Arslan, geri kalan yüzde 90'lık kesimin, işverenin mevzuatın çeşitli açıklarından faydalanması sonucu kıdem tazminatı alamadığını ve özel sektörde kıdem tazminatının hemen hemen hiç ödenmediğini belirterek, şunları söyledi:
“HAK-İŞ olarak, kıdem tazminatını bütün çalışanların alabileceği ve bunun doğrudan hizmet akdiyle de bağlantısını kesecek yeni bir modelin inşa edilmesini istiyoruz. Bunu yaparken de var olan haklarımızın geriye götürülmeden yenileri ilave edilerek bu modelin hayata geçirilmesini istiyoruz. Buradaki amacımız şu; bütün çalışanların çalıştıkları sürelerle orantılı olarak kıdem tazminatını alabilmelerini istiyoruz."
Çalışma yaşamında benzer çözüm bekleyen bir diğer sorun olan alt işverenlik konusu olduğunu ifade eden Arslan, 10. Kalkınma Planında öngörülen çözümün, kendileri için çözüm olmadığını kaydetti.
Başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Karakoç'un yaptığı oturumda, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel'in sunumuyla başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, OECD İstihdam, İşgücü ve Sosyal İşler Direktörü Stefano Scarpetta ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, ODTÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Dayıoğlu, Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gary S. Fields ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnsan Tunalı birer konuşma yaparak istihdam ve işgücü piyasasının etkinliğinin artırılmasına dair görüş ve önerilerini paylaştılar.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu