ARSLAN, İSVEÇ SENDİKALAR KONFEDERASYONUN DAVETLİSİ

05 Kasım 2013 14:00, Haberler


ARSLAN, İSVEÇ SENDİKALAR KONFEDERASYONUN DAVETLİSİ

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, İsveç Sendikalar Konfederasyonu’nun  (TCO) davetlisi olarak Stokholm’de çeşitli temaslarda bulundu.

 

Genel Başkanımız Arslan, ziyaret kapsamında Türkiye’de sendikal haklar konulu panelde bir konuşma yaptı. Arslan, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Arslan, olumlu ve olumsuz yanlarına dikkat çekti ve önerilerini sıraladı. 

 

 

Kıdem tazminatı, alt işverenlik, geçici iş ilişkisi, taşeronluk, özel istihdam büroları konularının çalışma hayatının temel sorunları olduğunu ve sendikal haklar ile eş anlamlı hale geldiğini ifade eden Arslan, “Bu konularda, sendikal hakları güvence altına alacak düzenlemeler yapılmasını istiyoruz” dedi.

 

Arslan, Türkiye'de sendikal hakları negatif etkileyen en büyük etkenin kayıtdışı ekonomi olduğunu vurguladı. Arslan, “Kayıtdışının düşme eğiliminde olması memnuniyet vericidir. Ancak hala yüksektir ve kayıtlı olan her şeyi tehdit etmektedir” dedi.

 

İşsizliğin çalışma hayatını tehdit ettiğini söyleyen Arslan, işsizlik tehdidini azaltacak olan Gelir Yardımı Sisteminin kurulması gerektiğini ifade etti.

 

Türkiye’de kadının işgücüne katılma oranının %25 gibi düşük düzeyde olduğunu, ancak bu konuda önemli gayretler ve altyapı hazırlıkları bulunduğunu ifade eden Arslan, “HAK-İŞ'in de bu konuda önerileri bulunmaktadır. Türkiye'nin bu konuda hamle yapmasını umuyoruz” diye konuştu.  

 

Türkiye’nin İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda önemli işler yaptığını ve yapmaya devam ettiğini anlatan Arslan, “Ancak çalışma hayatında İSG kültürünü tam oturttuğumuzu söyleyemeyiz. İş kazaları devam etmektedir” dedi.

 

Ekonomik ve Sosyal Konsey çalışmalarının önemine de değinen Arslan, Konseyin biran önce toplanması gerektiğini ifade etti.

 

Yeni anayasa çalışmaları konusuna da değinen Arslan, Türkiye’de sivil ve demokratik bir anayasanın hayata geçirilmesi konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ve bu sürecin başarıyla tamamlanması gerektiğini söyledi.

 

Arslan, çözüm süreci konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Çözüm süreci kapsamında yürütülen çalışmalarda Akil İnsanlar heyetinde yer aldığını ve önemli bir çalışma yaptıklarını ifade eden Arslan, “Bu proje Türkiye’nin projesidir ve Türkiye bu süreci başarıyla tamamlamalıdır” dedi.

 

Genel Başkanımız Arslan, ziyaret kapsamında TCO Başkanı Eva Nordmark ile ikili görüşmelerde de bulundu. Arslan, Nordmark ile Türkiye ve dünyadaki sendikal hareket konusunda görüş alışverişinde bulundu.

 

Arslan, Nordmark'a hediye takdim etti. 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

05 Kasım 2013 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu