ERİTRE’YE İLK TÜRK SENDİKAL ZİYARET HAK-İŞ’TEN

21 Şubat 2014 14:00, Haberler


 ERİTRE’YE İLK TÜRK SENDİKAL ZİYARET HAK-İŞ’TEN

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığındaki HAK-İŞ heyeti, Eritre Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu (NCEW)'in davetlisi olarak gittiği Eritre'de bir dizi sendikal temaslarda bulundu. 16-19 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız ile Dış İlişkiler Uzmanı Ahmet Enver Halfaya da yer aldı.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığındaki HAK-İŞ heyetinin bu ziyareti, Türkiye’den Eritre’ye giden ilk Türk sendikal heyet olması nedeniyle tarihi bir öneme sahip bulunuyor.

 

HAK-İŞ tarafından gerçekleştirilen üst düzey ziyaretin, karşılıklı ilginin bir sonucu olduğuna ve her iki ülke ve her iki ülkedeki işçi konfederasyonları arasında güçlü bağlar kurmak için uygulanan ısrarlı çabalara dikkat çekildi. 2012 yılından bu yana NCEW’in Türkiye Cumhuriyetine üç kez üst düzey ziyaret gerçekleştirdiği ve çok önemli işçi konfederasyonu etkinliklerine katıldığı belirtilirken, HAK-İŞ heyetinin ziyaretinin, Türkiye’den Eritre’ye gelen ilk işçi sendikası konfederasyonu olma özelliği taşıması nedeniyle tarihi bir önem taşıdığına dikkat çekildi.

 

HAK-İŞ ve NCEW’in uluslararası işçi sendikaları konfederasyonu (ITUC) üyesi olduğu belirtilirken, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında bir köprü konumunda olduğu ve bu coğrafi konumun Eritre ve Türkiye’nin paylaşımlarıyla Afrika ve Eritre’yle ilgili tarihsel ve kültürel bağların kardeş konfederasyonlarla güçlü bağlar kurmasına ve geliştirmesine uygun zemin hazırladığı vurgulandı.

 

HAK-İŞ’in bu ilk ziyareti ve NCEW’in Türkiye’ye daha önce üç kez gerçekleştirdiği ziyaretlerin iki ülke işçi sendikaları arasında önemli bir münasebet oluşturduğuna dikkat çekildi. HAK-İŞ, bu ziyareti neticesinde Eritre ve Eritre halkıyla ilgili tecrübe ve faydalı bilgiler kazandı, ülkenin ekonomik gerçekleri ve insanlarının zor çalışma şartlarının anlaşılması ve yakından hissedilmesine olanak sağladı.

 

Osmanlı döneminde kurulmuş olan liman şehri Massawa ziyaretinde, o dönemde inşa edilen yapıların çoğunun doğal afetler ve savaş sebebiyle tahrip olması kentin tarihsel yapısı hakkında fikir vermiştir. Söz konusu liman şehri ayrıca Peygamber efendimizin zamanında hicret eden sahabelerin camisinin da bulunması ile ayrı bir öneme sahip.  

 

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, ziyaret kapsamında Eritre Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Tekeste Baire ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Burada HAK-İŞ ile NCEW arasında daha önce imzalanan ikili işbirliği protokolü güncellenerek imzalandı. İşbirliği protokolünde, şu görüşlere yer verildi:

“Her iki taraf da iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine kendilerini adamış bulunmaktadır. Her iki tarafta ilişkilerini ve işbirliklerini geliştirmek ve derinleştirmek amacıyla somut önlemler almaya ve daha çok sayıda ortak program düzenlemeye karar vermiş, bu amaçla iki daraf da ortak eğitimler uygulamayı, çalıştaylar veya konferanslar düzenlemeyi (aşağıdaki başlıklar üzerine) kararlaştırmıştır. Kadın sorunları, barış ve sendikaların rolü, kalkınma, gelir dağılımı ve özgür ve bağımsız örgütlenme, ulusal eğitim ve yeterlilikler gibi sorunların üzerinde durulmuştur.

Her iki taraf bu programlara diğer bölge ülkelerdeki kardeş örgütlerin, özgür, bağımsız ve demokratik sendikacılığı ve ITUC değerlerini geliştirmek amacıyla katılmasına imkan sağlamaya karar verdi. ”

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ ile NCEW arasında imzalanan ikili işbirliği protokolünün karşılıklı eğitim programlarıyla daha aktif hale getirilmesi gerektiğini belirterek, Türk ve Eritreli emekçilerin birbirlerinden öğrenecekleri çok şeyler olduğunu ifade etti. Arslan, karşılıklı etkileşimin artırılmasının önemine vurgu yaptı.

 

Bütün dünya emekçilerinin birlikte bir şeyler yapması gerektiğini belirten Arslan, "Dünyamızda yaşanan emek eksenli sıkıntılar ancak birlikte mücadele ile aşılabilir. HAK-İŞ olarak bu birlikteliği sağlamak ve sürdürülebilir kılmak için yoğun çaba içerisindeyiz" dedi.

 

Arslan, Türkiye ile Eritre'nin iki dost ülke olduğunu ifade ederek, ikili ilişkilerin artmasının her iki halk tarafından da memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

 

“HAK-İŞ, BÜYÜK; GÜÇLÜ VE ETKİLİ BİR KONFEDERASYON”

 

NCEW Genel Sekreteri Tekeste Baire de Genel Başkanımız Arslan'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. HAK-İŞ'in düzenlediği uluslararası toplantılara katıldığı ve çok etkilendiğini ifade eden Baire, HAK-İŞ'in büyük, güçlü ve etkili bir işçi konfederasyonu olduğunu ve HAK-İŞ ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyledi.

 

Program kapsamında NCEW'in yaptığı sendikal eğitim ve örgütlenme çalışmalarını yerinde görmek için bir kısım ziyaretlerde bulunan Arslan, bu kapsamda çalışanlarını kadın emekçilerin oluşturduğu 600 kişinin çalıştığı Zaer Tekstil Fabrikası'nı ziyaret etti. Fabrikada en dikkat çeken husus, fabrikanın çalışanların çocuklarına sağladığı ve fabrika kapsamında yer alan kreş imkanı olmuştur.

 

Massawa’daki Eğitim Merkezi işçileri ziyareti neticesinde HAK-İŞ, NCEW’in işçilerin yetenekleri ve kalitelerini artırmak için verdiği mücadeleyi de yakından görme imkanı bulmuştur.

 

 

Arslan, Eritre Devlet Başkanlığı İdari İşler Genel Müdürü Yemane Gebremeskel, Eritre Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi İsa Ali İsa, Eritre Çalışma Bakanlığı Sosyal Güvenlik Genel Müdürü Woldeyesus Elise ve Massawa Valisi Tsigereda Woldegiorgis ile bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

 

Bu resmi görüşmelerde, Eritre çalışma hayatındaki değişimler, gelişmeler ve beklentiler ile üçlü yapı hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

 

Ziyarette, iki başkan Türkiye-Eritre halkı ve çalışanlarının ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlamaya kendilerini adadıklarını belirttiler. Bu çerçevede Türkiye’nin Eritre’de yeni açtığı Türkiye Büyükelçiliğinin önemine, Türk Hava Yollarının Asmara’ya sefer başlatma hazırlıklarının önemine ve Türk yatırımcılarının Eritre’ye ilgilerinin başlamasının önemine dikkat çektiler. İki başkan iki ülke arasındaki ilişkilerin, ekonomik sosyal ve siyasi hayatta artarak devam edeceğine olan inançlarını vurguladılar.

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

21 Şubat 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu