SENEGAL'DE SENDİKACILARA YÖNELİK EĞİTİM SEMİNERİ YAPILDI
HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası tarafından 27-28 Şubat 2014 tarihlerinde Senegal’in başkenti Dakar’da Senegal Bağımsız İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na üye sendikaların yöneticilerine yönelik Türkiye’de Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi, İş Hukuku, Sendikalarda Kadın ve Gençlik çalışmaları konularında eğitim semineri yapıldı.
Senegal Bağımsız İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun HAK-İŞ ve Hizmet-İş Sendikası ile olan ikili işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim seminerine Hizmet-İş Sendikası Genel Sekreteri Devlet Sert, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu, Hizmet-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Av. İsmail Özgüven, Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Sekreteri ve Hizmet-İş Sendikası Hukuk Müşaviri Av. M. Ali Kayabaşı ve Hizmet-İş Sendikası Dış İlişkiler Uzmanı Ahmed Halfaya; Senegal'den ise CSA Genel Sekreteri Mamadou Diouf ve SDE CME Genel Başkanı Elimane Diouf ile CSA'e bağlı sendikaların yöneticileri ve uzmanları katıldı.
Eğitim seminerinde konuşan Hizmet-İş Sendikası Genel Sekreteri Devlet Sert, Hizmet-İş’in, kendi işkolunun ötesinde bütün emekçilerin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini belirterek, mevcut ve olası sorunların çözümü noktasında uluslararası çalışmalar yaptığını, "yerel kamu hizmetlerinde özelleştirme" ile "su, sanitasyon ve HIV" konularında uluslararası konferans düzenlediğini belirterek, "Ülkemizde toplumsal bir soruna dönüşen taşeron işçilerinin sendikal haklarına kavuşmaları "Hakkın Bize Emanet" konulu bir kampanya başlattık. Kampanyamızı başarılı bir şekilde yürütüyoruz" dedi. Endüstriyel ilişkilerin gelişmesine paralel sendikal hareketin geliştiğini ifade eden Sert, "Biz HAK-İŞ/HİZMET-İŞ olarak sosyal diyaloğu önemsiyoruz. Sendikal mücadeleye yeni vizyon kazandırıyoruz" diye konuştu.
CSA Genel Sekreteri Mamadou Diouf da Sengegal de HAK-İŞ ile son yıllarda daha da ivme kazanan işbirliklerinden büyük bir memnuniyet duyduğunu, HAK-İŞ ve Hizmet-İş Sendikasının geçtiğimiz sene gerçekleştirilen kuruluş yıldönümü etkinliklerine, 8 Mart Dünya Kadınlar günü organizasyonuna katıldıklarını, kendilerine gösterilen ilgi ve misafirperverlikten çok etkilendiklerini ve teşekkür ettiklerini söyledi. Mamadou Diouf da Sengegal, emekçilerin en temel sorunların başında kayıtdışılığın geldiğini belirterek, sendikalaşma oranının düşük olduğunu söyledi. CSA olarak pek çok sektörde faaliyet gösterdiklerine ancak kamu hizmetlerinde (eğitim ve sağlık) odaklandıklarını ifade eden Diouf, işverenlerin emekçilerin sendikalaşmalarını engellemeye çalıştıklarını söyledi.
HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu ise HAK-İŞ Konfederasyonu’nun tarihçesi, faaliyetleri, ilkeleri, sendikaları ve projeleri hakkında bilgi vererek, HAK-İŞ’in kurulduğu günden bu yana “sürdürülebilir, atak ve etkin sendikacılığın” peşinde olduğunu, yenilikçi birçok projeye imza attığını ifade etti.
HAK-İŞ’in kadın çalışmaları hakkında bilgi veren Sarıeroğlu, HAK-İŞ’in geçmişten bugüne sendikalarıyla birlikte kadın odaklı çalışmalarını titizlikle yürüttüğünü belirterek, “Konfederasyonumuz ve birçok sendikamız bünyesinde Kadın Komitesi bulunmaktadır. 22-23 Ekim tarihlerinde yapılan 12. Genel Kurulumuzda ise kadın odaklı 4 karar alınmış, kadın odaklı hükümlerin eklendiği ana tüzük değişikliği yapılmıştır” dedi. HAK-İŞ’in %11 oranında kadın üyeye sahip olduğunu, yönetim kademelerinde kadın sayısının artış içerisinde bulunduğunu ifade eden Sarıeroğlu, Türkiye’de kadınların yasal hakları hakkında da bilgi verdi.
Eğitim programında Hizmet-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Av. İsmail Özgüven, Hizmet-İş Sendikası Hukuk Müşaviri Av. M. Ali Kayabaşı da uzmanlık alanlarıyla ilgili sunumlar yaptı.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu