ARSLAN: “TAŞERONUN YAYGINLAŞMASI ENDİŞEMİZ VAR”

05 Haziran 2014 14:00, Haberler


ARSLAN: “TAŞERONUN YAYGINLAŞMASI ENDİŞEMİZ VAR”

 

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, 4 Haziran 2014 tarihinde Cüneyt Özdemir’in sunuculuğunu yaptığı 5N1K programına konuk oldu. Arslan, madenlerde çalışan taşeron işçilerin özlük hakları sorunu, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve sendikal baraj konusunda yapılması gereken değişiklikler ve 3 Konfederasyon Başkanları tarafından Başbakan’a yapılan ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Arslan, Hükümetin özellikle madenlerle ilgili getirmiş olduğu yasal düzenlemelerin maden işçilerinin ve bütün Türkiye’nin arzu ettiği düzenlemeler olduğunu belirtti. Arslan, taşeronluk sisteminin Türkiye’de hangi sorunlara yol açtığının ve bu sorunların ne kadar derin trajedilere sebebiyet verdiğinin son olaylarla bir kez daha görüldüğünü ifade etti. Arslan, Hükümetin bugün getirmiş olduğu taşeronlarla ilgili düzenlemenin, taşeron işçilerin yaşadığı güçlükleri, karşılaştıkları sorunları ortadan kaldıracak ve onlara kendilerini bu ülkenin asıl yurttaşları olduğuna inandıracak bir düzenleme olmasını beklediklerini söyledi.

 

Tasarının içeriğine bakıldığı zaman taşeron firmalarda çalışan işçilerin kıdem tazminatlarını asıl işverenin ödemeyi kabul etmesi, izin hakları konusunda asıl işverenin sorumluluğu üzerine alması gibi önemli düzenlemeler içerdiğine dikkat çeken Arslan, “Ancak taşeron uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik endişelerimiz ve eleştirilerimiz var” dedi.

 

İşverenlerimiz Olayı Bir Maliyet Olarak Görüyor

 

Madende çalışan işçilerin çalışma sürelerinin 6 saate indirilmesine belli işveren çevrelerinden itirazı olduğunun altını çizen Arslan, “Bazı işverenler bu 6 saatlik çalışma fiilen çalışma olsun madene girerken ve çıkarken ki süreler buna dahil edilmesin. Bir ilave vardiya yapmak zorundayız dolayısıyla üretim düşecektir. Maliyetler yükselecektir diyor. Hala maalesef bir kısım işverenlerimiz olayı bir maliyet olarak görüyor. İnsanın canını değil insandan elde edecekleri çıkarları gözetiyorlar bu son derece acımasız bir tutumdur” dedi.

 

Başbakanın tepkilere ve taleplere rağmen son derece samimi içtenlikli olarak bu düzenlemelerin arkasında durduğunu ifade eden Arslan, “Görüşmedeki bu içtenlik gerçekten bizi sevindirmiştir” dedi. Başbakanla yapılan görüşmede sendikal barajlar konusunda bir talebini de dile getirdiğini vurgulayan Arslan, “Özellikle 6356 sayılı sendikalar toplu sözleşme yasasında toplu sözleşme yapabilmek için maalesef barajlar var. Bu barajların yüzde 1’e sabitlenmesi konusunda bir talebimiz oldu. Bu da önemli bir gelişmeydi” dedi.

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

05 Haziran 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu