4. SENDİKAL KADIN EĞİTİMİ İZMİR’DE YAPILDI
HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından, HAK-İŞ’e üye sendikaların kadın komitelerinin katkılarıyla yürütülmeye başlayan Sendikal Harekete Kadın Katılımını Artırma Projesi kapsamında 4. Sendikal Kadın Eğitim Programı 26-27 Eylül 2014’te İzmir’de yapıldı. Eğitim Programına Genel Başkanımız Mahmut Arslan da katıldı. Sendikacılığa kadın eli değmesi gerektiğini ifade eden Arslan, kadınların disiplin ve samimiyet ile sendikacılıkta başarılı olacağına inandığını kaydetti.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın katıldığı eğitime İzmir, Balıkesir, Muğla, Çanakkale, Kütahya, Manisa, Bilecik, Uşak ve Aydın'dan Hak-İş’e bağlı sendikaların kadın komitesi yöneticileri, iş yeri temsilcilerinden oluşan 115 kadın yer aldı.
Genel Başkanımız Arslan, "Bize düşen altyapıyı hazırlamak. Ondan sonra iş size düşüyor. Sayısal olarak az olmanız sizi yıldırmasın. Sendika iş yeri temsilciliğinden başladığınızda göreceksiniz ki birçok erkek arkadaşınız da sizinle mücadeleye hazır. Bu mücadelede yer almanız gerekiyor" dedi. Sendikacılığa kadın eli değmesi gerektiğini de ifade eden Arslan, kadınların disiplin ve samimiyet ile sendikacılıkta başarılı olacağına inandığını kaydetti.
Yeni sendikal anlayışı kadınlarla inşa edeceklerini dile getiren Mahmut Arslan, "Yarınlarla ilgili hedefleri olan bizler, birbirini yerme ve yok etme üzerine kurulmuş sendika anlayışını değiştirmenin mümkün olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.
Medeniyet inşasının işçileri olarak görev yaptıklarını dile getiren Arslan, özgür, bağımsız ve başı dik bir yaşam için çalıştıklarını ifade etti.
Toplantının açılışında konuşan Hak-İş Genel Merkez Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu, Türkiye'deki kadınların sendikal hakları için mücadele ettiklerini, HAK-İŞ’te ana tüzük değişikliği yaparak, genel kurul kararı alarak, kadın komitesinin kurumsal yapısını güçlendirerek, 2014-2023 yıllarını kapsayan HAK-İş Kadın Stratejisini hayata geçirerek sendikal arena açısından kadın odaklı önemli ilkelere imza atıldığını ifade etti. Yapılan çalışmaların kadın üye sayısında artış meydana getirdiğini belirten Sarıeroğlu kadınların bu mücadelenin içinde aktif olarak yer almasıyla çalışmaların daha hızlı sonuç vereceğini söyledi.
Hak-İş İzmir İl Temsilcisi, Öz Orman-İş Şube Başkanı Hamiyet Boyacı “Kadınlar olarak iş hayatında iş, eş, çocuk arasında sıkışıp kalıyoruz. İş, eş ve çocuk arasında dengeyi kurup sendikal ve siyasal hayat içerisinde arayışlar içerisinde bulunmalıyız” dedi.
Toplantıda Hak-İş/ Hizmet-İş Sendikası Genel Merkez Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Melike Özmen, “Sendikal Harekete Kadın Katılımını Artırma Projesi” sunumunu gerçekleştirdi.
Hak-İş Kadın Komitesi Üyesi Sümeyra Uzun da “Hak-İş Kadın Stratejisi” hakkında bilgi verdi.
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Yaşar Tutar’ın “Çalışma Hayatında, Sendikalarda Kadın ve Sorunlar” başlıklı sunumunun ardından, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Bakırcı “Çalışma Hayatında Haklar ve Kadın” konulu sunumunu yaptı.
Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından katılan Bakan Müşaviri Ayşe Keşir, “Çalışma Hayatında Kadınların Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Politikaları” ve “Kadın, Sendikalar ve İletişim, Sosyal Medya Araçlarının Güvenli Kullanımı” konularında eğitim verdi.
Araştımacı, yazar Sevda Türküsev “Kadın=Anne-Eş-Çalışan-Sendikacı: İş-Aile-Sosyal Yaşam ve Sendikal Hayatı Uyumlaştırma Yöntemleri” konusunda görüşlerini aktardı.
Toplantıya katılan ÇASGEM Uzmanı İsmail Akgün ise “Mobbing ve Mobbingle Mücadele Yöntemleri” konusunda eğitim verdi.
Toplantı düzenlenen Sertifika Töreni ile son buldu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu