3. SENDİKAL KADIN EĞİTİMİ DENİZLİ’DE YAPILDI
HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından, HAK-İŞ’e üye sendikaların kadın komitelerinin katkılarıyla yürütülmeye başlayan Sendikal Harekete Kadın Katılımını Artırma Projesi kapsamında 3. Sendikal Kadın Eğitim Programı 24-25 Eylül 2014’te Denizli‘de Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın ve AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak’ın katıldığı eğitimde Denizli, Burdur, Isparta, Afyonkarahisar, Antalya'dan Hak-İş’e bağlı sendikaların kadın komitesi yöneticileri, iş yeri temsilcileri yer aldı.
Eğitim programında konuşma yapan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan “Toplumun yarısı kadın. Sendikal mücadeleye kadın eli değmelidir. Hak-İş'in kamuoyundaki saygınlığını kadınlarımız fırsata dönüştürmelidir. Kadınların sendikalarda görev alma oranları çok düşük. Yönetim kurullarında, sendikal mücadeleye, sendikalı kadın çalışan oranında kadın sendikacıların nitelik ve sayısal olarak en fazla bulunduğu sendika olmak için çalışıyoruz. Türkiye'de 12 milyon sigortalı işçi var, bunların ancak yüzde 10'u sendikalı. Milyonlarca kardeşimiz bizi bekliyor” dedi.
İş sağlığı ve güvenliği konusuna değinen Arslan, geçtiğimiz hafta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının çalışma hayatı, iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili konulara ayrıldığına işaret etti. İş sağlığı ve güvenliği konusunda bütün mevzuat düzenlemelerine rağmen hala ölümlerin devam ettiğini, Türkiye''nin dünyanın en çok ölümlü iş kazalarının yaşandığı ülke olduğunu vurgulayan Arslan; "Artık biz bunlara kaza demeyi bıraktık, bunlara iş cinayetleri diyoruz. Rezidans yapanlar, rezidansın ne kadar kazanacağını hesaplıyor, oradaki insanların iş güvenliğini değil. Kömür çıkaranlar ne kadar daha fazla kömür çıkaracağız da kazanacağız diye düşünüyorlar, orada kömür çıkaran insanları bir araç olarak görüyorlar. Bir araç olarak görülmekten gerçekten utanıyoruz. Yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var, insan odaklı. İnsan odaklı bir yaklaşımı eğer inşa edemezsek bu kazalar devam eder, ölümlerin arkasından ağlamaya devam ederiz" şeklinde konuştu.
Toplantının açılışında konuşan Hak-İş Genel Merkez Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu, "Bizim için hayal olan projenin üçüncü toplantısını Denizli'de yapıyoruz. Toplumsal bakış açıları, önyargılar, engeller nedeniyle ülkemizde sendikacılık yapmak oldukça zor. Böyle zor ve erkek egemen olarak bilinen bir alanda HAK-İŞ Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulumuzun desteği ile kadınlar için bir alan oluşturmak için büyük gayret sarf ediyoruz. Zor bir yürüyüşe çıktık. Kadınlar olarak omuz omuza sendikalarda çalışmak istiyoruz. 'Sendikalarda kadının adı yok' kanısını bozmak istiyoruz. Sendikal mücadele ve örgütlenme çalışmalarında kadınları aktif olarak görmek istiyoruz. Hak-İş olarak Sendikal harekete kadın katılımını artırmayı hedefliyoruz dedi.
Toplantıya katılan TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi ve AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ise devlet olarak kadının iş hayatında bulunduğu süre içerisinde yükü omuzlarından alabilme görevlerinin olduğunu belirterek bunun için şimdiye kadar birçok düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Dalbudak, "Sendikal anlamda kadınların daha yoğun olması gerekiyor. Kadınların el atmadığı bir iş yavandır, ortada kalmıştır. Kadının el attığı her bir örgütlenme, her bir hareket muhakkak çok büyük yol kat etmiştir. O yüzden kadının gücünü almak çok önemlidir" dedi.
Ayrıca Dalbudak; demokratikleşme, özgürlük, ekonomik ve sosyal refah için kadın çalışan sayısının artması gerektiğini vurgulayarak, "Hükümetimiz çalışan kadınlarla ilgili yasal düzenlemeler yaptı, ancak yeterli değil. Yapılacak daha çok iş var. İş kazaları ve kadınlarla ilgili kötü istatistikten Türkiye kurtulmalıdır. Kadının el attığı her örgütlenme başarılı olmuştur. Hak-İş'in çıktığı bu yolda başarılı olacağına inanıyorum" dedi.
Hak-iş/Hizmet-İş Sendikası Denizli Kadın Komitesi Başkanı Havva Sarıca “Sayın Genel Başkanımız sendikalarda kadınların da olması konusunda bizlere yol göstermiştir. Denizli şube olarak 100’den fazla kadın üyemizle birlikte kadın komitesi faaliyetlerine katılıyoruz. Sendikaların sözleşme, maaş gibi konular dışında da üyelerinin her zaman yanında olduğunu bu toplantı bizlere göstermektedir” dedi.
Toplantıda Hak-İş/ Hizmet-İş Sendikası Genel Merkez Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Melike Özmen, “Sendikal Harekete Kadın Katılımını Artırma Projesi” sunumunu gerçekleştirdi. Hak-İş Kadın Komitesi Üyesi Sümeyra Uzun da “Hak-İş Kadın Stratejisi” hakkında bilgi verdi.
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Yaşar Tutar’ın “Çalışma Hayatında, Sendikalarda Kadın ve Sorunlar” başlıklı sunumunun ardından, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Bakırcı “Çalışma Hayatında Haklar ve Kadın” konulu sunumunu yaptı.
Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından katılan Bakan Müşaviri Ayşe Keşir, “Çalışma Hayatında Kadınların Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Politikaları” ve “Kadın, Sendikalar ve İletişim, Sosyal Medya Araçlarının Güvenli Kullanımı” konularında eğitim verdi.
Araştımacı, yazar Sevda Türküsev “Kadın=Anne-Eş-Çalışan-Sendikacı: İş-Aile-Sosyal Yaşam ve Sendikal Hayatı Uyumlaştırma Yöntemleri” konusunda görüşlerini aktardı.
Toplantıya katılan ÇASGEM Uzmanı İsmail Akgün ise “Mobbing ve Mobbingle Mücadele Yöntemleri” konusunda eğitim verdi.
Toplantı düzenlenen Sertifika Töreni ile son buldu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu