HAK-İŞ’TEN L20 ZİRVESİNE KATILIM

17 Kasım 2014 14:00, Haberler


HAK-İŞ’TEN L20 ZİRVESİNE KATILIM

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, 10-14 Kasım 2014 tarihlerinde Avustralya’ın Brisbane kentinde G20 zirvesi ile eşzamanlı olarak düzenlenen ve “Ekonomiyi, istihdamı ve ücretleri yeniden inşa etmek” sloganıyla gerçekleştirilen L20 toplantılarına katıldı.

Açılış konuşmalarını Avustralya Sendikalar Konseyi (ACTU) Genel Başkanı Ged Kearney ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow’un yaptığı L20 toplantılarına, Genel Başkanımız Arslan ve Genel Sekreterimiz Yıldız’ın yanı sıra, TUAC (OECD Sendikalar Danışma Komitesi) Genel Sekreteri John Evans, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC Genel Sekreteri Bernadette Segol, İngiltere Sendika Kongresi (TUC) Genel Sekreteri Frances O’Grady, Rusya Bağımsız İşçi Sendikaları Konfederasyonu (FNPR) Genel Başkanı Michail Schmakov, Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Jonas Mosia, Japon Sendikalar Konfederasyonu (JTUC-RENGO) Genel Başkanı Nabuki Koga ve Çin Sendikalar Federasyonu Başkan Yardımcısı Wang Ruisheng gibi isimler katıldı.

 

L20 zirvesine ayrıca OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, ILO Genel Müdür Yardımcısı Sandra Polaski, Dünya Bakası Başkanı Jim Yong Kim, IMF Direktörü Christine Lagard da katılarak, G20’in finansal düzenlemeleri ile gelişen ve istikrarlı ekonomilere ilişkin bir oturum gerçekleştirildi.

 

L20 zirvesinde dünya genelinde artan işsizliğe dikkat çekildi, düşük ücret politikası eleştirildi.

 

L20 zirvesinde dünya genelinde artan işsizliğe dikkat çekildi, düşük ücret politikası eleştirildi. İklim değişiklikleri ve çevre konusunda da değerlendirmelerin yapıldığı zirvede, L20’nin ve uluslararası işçi hareketinin G20’den beklentileri sıralandı.

 

Toplantıda ayrıca G20’nin gelişen ekonomileri, L20-B20 ortak oturumları, daha güvenli ve sağlıklı işyerleri, iş sağlığı ve güvenliği için yasal çerçeve, İSG ve güvencesiz iş, İSG için sosyal diyalog: sorumlu iş uygulamaları ve etkin tedarik zinciri yükümlülüğü, işsizlik ve eşitsizliği azaltmak için bir G20 stratejisi, 2014 yılında G20’de istihdamla ilgili işler, mali düzenleme ve kapsamlı kalkınmada istikrarlı ekonomiler hakkında G20 kayıtları gibi konularda kapsamlı oturumlar ve tartışmalar yapıldı.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan da 2015 yılına ilişkin öncelikler ve beklentilerin ele alındığı oturumda bir konuşma yaptı. Arslan, Türkiye’nin 2015 yılında G20 toplantılarına ev sahipliği yapacağını ve toplantıların Antalya’da gerçekleştirileceğini söyledi. Avustralya’da G20 ve L20 sendikalar deneyimini yerinde gördüklerini, G20’de ortaya konulan bazı hususların sendikalar için endişe verici olduğunu belirterek, “Bu deneyimlerimizden yararlanarak, 2015 yılında Türkiye’de gerçekleştirilecek toplantılar için ayrıntılı bir hazırlık yapmamız gerektiğini görüyoruz” dedi. Arslan, G20 toplantıları için Türkiye’deki üç işçi konfederasyonunun birlikte hareket edeceğini, ITUC, TUAC ve diğer G20 ülkelerinin sendikalarının desteğiyle 2015 yılında gerçekleştirilecek G20 zirvesi için başarılı bir çalışmanın ortaya konulacağını söyledi. Arslan, HAK-İŞ olarak diğer örgütlerle birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi.

Hükümetin G20 toplantılarına sıkı hazırlandığını ifade eden Arslan, Avustralya’daki G20 toplantısına katılmadan önce Türkiye Hükümeti tarafından G20 hedef ve politikalarına uygun olarak bir ekonomik paket açıklandığını kaydetti.

 

Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız da iş sağlığı ve güvenliği için sosyal diyalog konulu oturumda bir konuşma yaptı. Yıldız, Türkiye’de sadece Soma’da değil, Ermenek’te de bir maden kazası olduğunu, Türkiye’de travma etkisi yaratan ve büyük bir üzüntüye neden olan bu kazaların ardından iş sağlığı ve güvenliği konusunun Türkiye gündeminde birinci sıraya oturduğunu söyledi. Yıldız, Türkiye’nin yeni Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da görevi devraldığı ilk günden itibaren iş sağlığı ve güvenliği konusunu üst düzey gündem maddesi yaptığını ve HAK-İŞ’in de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları ile konuyu masaya yatırdığını ifade etti. Davutoğlu’nun İSG konusunda bütün konfederasyonlarla yakın çalışmasını ve sosyal diyalog yöntemini kullanmasından memnuniyet duyduklarını söyleyen Yıldız, bu çalışmaların neticesinde de bir İSG eylem planı hazırlandığını kaydetti.

Yıldız, hükümetin yanı sıra ana muhalefet partisinin de iş sağlığı ve güvenliği konusunu masaya yatırdığını, İSG konusundaki toplumsal kararlılığa katkı sağlamak amacıyla sosyal taraflarla bir araya gelmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

 

Yıldız, G20 toplantılarının 2015 yılında Türkiye’nin dönem başkanlığında gerçekleştirileceğini anımsatarak, “ITUC, TUAC ve G20’de yer alan kardeş sendikalarla birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacağız” dedi.

 

2008 yılından bu yana G20 Zirvesi’yle eşzamanlı olarak uluslararası sendikalar ve örgütler tarafından L20 Zirvesi düzenleniyor. Çalışanlar dünya ekonomisiyle ilgili taleplerini L20, iş dünyası B20, gençler Y20 ve sivil toplum kuruluşları da C20 toplantılarında taleplerini dile getiriyor. G20 toplantılarına 2015 yılında Türkiye ev sahipliği yapacak.

 

Genel Başkanımız Arslan ve Yıldız, Avustralya ziyareti kapsamında Kanberra Büyükelçisi Reha Keskintepe’yi makamında ziyaret etti.

Arslan ayrıca Avustralya İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Ged Kearney ile de görüşmelerde bulundu.

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

17 Kasım 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu