YILDIZ, ETUC İCRA KOMİTESİNDE KONUŞTU

02 Aralık 2014 14:00, Haberler


YILDIZ, ETUC İCRA KOMİTESİNDE KONUŞTU

 

Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, 2 Aralık 2014 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen ETUC İcra Komitesi toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. Yıldız, Türkiye'nin AB perspektifinin çalışma hayatında ilerleme yaşanmasına yardımcı olduğunu belirterek, “Bu nedenle 19. Faslın müzakerelere açılmasını önemli bir fırsat platformu olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Yıldız, başta sendikal mevzuat konusunda olmak üzere Türkiye'deki gelişmeler hakkında ETUC İcra Komitesine bilgi verdi. Yıldız, toplu sözleşme yetkisi için gerekli olan işkolu barajının Torba Yasa ile yüzde 3’den kalıcı olarak yüzde 1’e düşürüldüğünü anımsattı. Anayasa Mahkemesi tarafından Sendikalar Kanunu’nun bazı maddelerine ilişkin kararlar verildiğini ifade eden Yıldız, “30 işçinin altında işçi çalıştıran işyerlerindeki işçilere yapılan ayrımcılığı ortadan kaldırarak, o işçilerin hakları diğer işçilerle eşitlenmiştir. Ayrıca bankacılık sektöründe ve şehir içi hizmetlerinde grev yasaklarının kaldırılmıştır. Böylece Sendikalar Kanunun önemli engelleri ortadan kaldırılmış oldu” dedi.

 

HAK-İŞ’in, mücadele verdiği konularda tek seferlik çözümlerin ötesinde sürekli ilerleme yaşanacağı iddiasında olduğunu anımsatan Yıldız, şunları kaydetti:

 

“2012 yılında yeni kanun çıktığında bunun bir son değil, daha fazla ilerleme sağlamaya yönelik olarak mücadelenin başlangıcı olduğunu deklere etmiştik, iddiamızı ortaya koymuştuk. Kanun çıktığından beri geçen 2 yıl gibi kısa süre içinde 3 temel konuda ilerleme başarılmış oldu. Bu hususlar, Türkiye-AB arasında kurulan ve ETUC dahil bütün Türk ve Avrupa tarafların katıldığı üst düzey çalışma grubunda ortaklaşa kararlaştırılmıştır. Biz ETUC'a bu süreçte verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz.”

 

HAK-İŞ olarak, Türkiye'nin AB perspektifinin, çalışma hayatında ilerleme yaşanmasına yardımcı olduğunu ifade eden Yıldız, “Bu nedenle 19. Faslın müzakerelere açılmasını önemli bir fırsat platformu olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin AB Bakanlığı, üyelik sürecinde atılım yapmak üzere çalışmalar yapmaktadır. Aynı şekilde sendikal mevzuatta ve işçilerin haklarının ve statülerinin geliştirilmesi için ikinci torba yasada iyileştirmeler yapılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği alanında da temel önlemlerin alınması için mücadele ediyoruz. Aralık ortasında sosyal tarafların katılımıyla Başbakan ile yeni bir sosyal zirve planlanmaktadır. Bu zirvede İSG, sendikal mevzuat ve sosyal politikaların geliştirilmesi gündemde olacaktır. Bu zirve Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği G20 Zirvesi hazırlığı sürecinde önemli bir gelişme olacaktır” dedi.

 

Avustralya'nın Brisbanne kentinde yapılan G20 toplantısında ETUC Genel Sekreteri Bernadette’nin gurur duyulacak bir girişimde bulunduğunu ve bu nedenle teşekkür ettiğini ifade eden Yıldız, “Sayın Bernadette, IMF Direktörünün 'Kaliteli İşler' kavramı yerine sadece 'işler' yaklaşımına karşılık çok açık ve sert reaksiyon göstererek önemli bir tepkiyi ortaya koymuştur. Aynı şekilde ILO’da işverenlerin dayatması şeklinde yapılması istenen düzenlemelere karşı da aynı kararlılıkta tepki göstermenin yararına inanıyorum” diye konuştu.

 

Suriye ve Irak'tan Türkiye'ye gelen kitlesel göç sorunu konusunda da değerlendirmelerde bulunan Yıldız, söz konusu kitlesel göç konusunun çözüm beklediğini söyledi. Yıldız, “Suriye'den gelen 2 milyon göçmene ev sahipliği ve misafirperverlik yapmada Türkiye'nin sorunu bulunmamaktadır. Ancak kitlesel göç, tanımı gereği çözülmesi gereken bir sorundur” dedi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

02 Aralık 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu