GENEL KURULUMUZA SİYASİLERDEN YOĞUN KATILIM
Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 13. Olağan Genel Kurulu ve 40. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri ikinci gününde Ankara Meyra Otel’de delegeler ve üst düzey protokol misafirlerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Konfederasyonumuzun 13. Olağan Genel Kurulu ve 40. Kuruluş yıldönümü etkinliklerinin ikinci gününe, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, TBMM İdare Amiri AK Parti Çorum Milletvekili, Onursal Genel Başkanımız Salim Uslu, TBMM İdare Amiri, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, AK Parti Ankara Milletvekilleri Jülide Sarıeroğlu ve Vedat Bilgin, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, milletvekili adayları, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, 38 ülkeden gelen yabancı sendikal heyet, HAK-İŞ’in eski genel başkanları ve HAK-İŞ teşkilatı yoğun katım gösterdi.
13. Olağan Genel Kurulumuzun ikinci gününde açılışı Genel Başkan Yardımcımız Settar Aslan yaptı. Aslan, Kuruluş Yıldönümü ve 13. Olağan Genel Kurul açılışının ilk gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla coşkulu ve geniş katılımlı bir etkinlik gerçekleştirildiğini, ikinci günde de Sayın Başbakanımızın katılımları ile Genel Kurul’un devam ettirileceğini belirtti. Aslan, “Bizim sendikal anlayışımız milletimizin değerleriyle yoğrulmuştur. Mücadelemiz insan ve emeğin kutsiyeti üzerinedir. Hizmetimiz halk ve Hakk’a hizmettir. Yaşadığımız topluma hizmet etmeyi görev kabul ediyoruz. Bilgiyi, sevgiyi ve hoşgörüyü esas alıyoruz. Bu çatının altında bulunan tüm sendikalarımız HAK-İŞ’in dallarıdır. Birlikte büyüyor, birlikte çoğalıyoruz” dedi. Aslan, konuşmasının ardından Genel Kurulu sevk ve idare etmek üzere divan görevlilerini yerlerine çağırdı. Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.
Davutoğlu: “HAK-İŞ, Hak, Adalet ve Emek Adına Kurulmuştur”
Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in gerçekleştirdiği, 13. Olağan Genel Kurul ve 40. kuruluş yıl dönümü etkinliğinin, 10 Muharrem’e denk geldiğini anımsatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, HAK-İŞ'in anlamlı bir günde genel kurul yaptığını belirtti.
"Hüseynî" tavrın dünyada ve Türkiye'de haksızlığa, adaletsizliğe ve zulümlere karşı dik ve vakur duruşun adı olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Biz her zaman 'Hüseyni' duruşun yanında olduk. Bugün eğer ülkemiz çağdaş Yezitlerden kaçan milyonlarca kardeşimize ev sahipliği yapıyorsa, dünyanın neresinde olursa olsun başı dara giren, mazlum olan rahat ve huzur içinde yaşayacağı bir yer aradığında yönünü ülkemize dönüyorsa bu, Hazreti Hüseyin geleneğinin bu ülkede yaşandığının en güzel işaretidir. Biz her zaman hakkın, adaletin ve zulme karşı dik duruşun sözcüsü olduk, olmaya devam edeceğiz. Allah bu topraklarda 'Hüseyni' tavrı sürdürenlerin geleneğini, devamını muktedir kılsın."
"HAK-İŞ'in temsil ettiği hak, adalet, erdem ve emek gibi değerler bizim siyasette takip ettiğimiz değerlerdir" diyen Davutoğlu, 1970'li yıllardan bugüne kadar çalışma hayatına ve endüstriyel ilişkilere yaptıkları katkıdan dolayı HAK-İŞ mensuplarını kutladı.
"HAK-İŞ, İnanç Özgürlüğünü de Aslanlar Gibi Savundu"
Emek ve sermayenin karşı karşıya getirildiği, çalışma hayatına çatışmanın egemen kılındığı söz konusu yıllardan bugüne HAK-İŞ'in büyük emek ve değer ürettiğini vurgulayan Davutoğlu, HAK-İŞ'in sadece bir sivil toplum örgütü olarak kalmadığını, adalet ve özgürlüklerden yana bir baskı grubu olarak siyaset başta olmak üzere birçok alanı etkilediğini belirtti.
Bazı çevrelerin sendikal hayatı tekeline aldığı günlerde HAK-İŞ'in hak, adalet ve emek adına gür bir sesle, "Biz de buradayız" diyerek kurulduğunu anımsatan Davutoğlu, o günden bugüne kadar Türkiye'nin sendikal hayatında önemli bir figür olduğunu kaydetti.
"HAK-İŞ'in sadece 28 Şubat sürecindeki gür sesli direnişi, tek başına iftihar vesilesi olmaya yeterdi" diyen Davutoğlu, "28 Şubat'taki cuntacı eğilimlerle her türlü özgürlüğün ama en çok da inanç ve düşünce özgürlüklerinin üzerine gidilirken HAK-İŞ, onların karşısında emeği savunduğu gibi düşünce ve inanç özgürlüğünü de aslanlar gibi savundu" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Genel Başkanımız Mahmut Arslan ile birlikte HAK-İŞ yönetimi aile fotoğrafı çekildi.
Arslan: “HAK-İŞ Etkinlik ve Saygınlık Olarak En Büyük Konfederasyondur”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ'in 13. Olağan Genel Kurulu ve 40. Kuruluş Yıldönümü etkinliğinde, HAK-İŞ'in etkinlik ve saygınlık olarak Türkiye'nin en büyük konfederasyonlarından biri olma özelliğine sahip olduğunu söyledi.
Bir yanıyla yerli diğer yanıyla evrensel bir sendikacılığı inşa etmek istediklerini vurgulayan Arslan, bunun "erdemli sendikacılık" olarak nitelendirildiğini ifade etti.
Erdemli sendikacılığın; çatışma yerine uzlaşma, kavga yerine diyaloğu esas alan bir anlayış olduğunu dile getiren Arslan, şöyle konuştu:
"HAK-İŞ olarak 21 sendikamız, 81 il temsilcimiz, komitelerimiz ve iş yeri temsilcileri olarak büyük bir aileyiz. Hem Türkiye'yi yönetenlerden hem işverenlerden talebimiz var. İşverenlerden talebimiz; biz sizin rakibiniz değiliz, sizlerin hasmı da değiliz. Biz sizinle ortağız. Birlikte geleceği inşa edelim, birlikte başarmak istiyoruz. Ülkeyi yönetenlere çağrımız; lütfen bizimle birlikte yeni bir sosyal diyalog mekanizmasını hayata geçin. Sadece bizim taleplerimizi dinleyip sonra istenildiği gibi karar alan bir yapı değil, birlikte çalışıp sorunların çözümünü beraber gerçekleştirmek istiyoruz. Sosyal diyalog mekanizmalarını AB standardında yerleştirmek istiyoruz."
“Taşeron İşçilere İvedilikle Kadro Verilmelidir”
Taşeron işçiliğin çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Arslan, "Türkiye'nin artık kangren olmaya yüz tutmuş taşeron işçiliğin normal, makul, kabul edilebilecek sınırın çok ötesine geçmiştir. Kamudaki taşeron işçilerin ivedilikle ve öncelikle kadrolarının verilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Taşeron işçilerin kıdem tazminatlarının ve izin haklarının düzenlemelerle güvence altına alındığına dikkati çeken Arslan, önemsediklerini bu adımların desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
Arslan, geçici işçiler için uygulanan çalışma süresi sınırlamasının kaldırılmasını ve kadrolarının verilmesini istedi.
Haluk Koç: “Sendikalaşma Oranlarının Arttırılması Gerekiyor”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Kurula sevgi ve selamlar gönderdiğini belirterek başladığı konuşmasına, çalışma hayatındaki en önemli konulardan olan fazla çalışma, taşeron işçilik ve sendikalaşma konularında değerlendirmelerde bulundu. Koç, sendikalaşmanın ülkemizde çalışma hayatındaki en büyük eksikliklerden biri olduğunu belirterek, “Sendikalaşma oranları ülkemizde kötü durumda, insanlar sendikalı olmaktan hep korktu” dedi.
40. Kuruluş Yıldönümü ve 13. Olağan Genel Kurulun başarıyla geçmesini temenni eden Koç, etkinlikte emeği geçen herkesi tebrik etti.
Gündoğdu: “HAK-İŞ Memur-Sen’in Kuruluşunda Büyük Katkılar Sağlamıştır”
TBMM İdare Amiri Ankara Milletvekili, Memur-Sen Onursal Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Hak İş’in örgütlü toplumda bıraktığı referans, Memur Sen’in gelişmesinde yol haritası olmuştur. Allah’a emanet olun” dedi.
Ali Yalçın: “HAK-İŞ, Yeni Bir Sendikal Anlayışın Mimarıdır”
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, HAK İŞ’in ortaya çıkışının yeni bir sendikal anlayışı ortaya çıkarttığını ifade ederek, Memur-Sen’in de HAK İŞ’in desteğiyle sesini, nefesini yanında hissettiği bir ortamda yoluna devam ettiğini dile getirdi.
Yalçın, “HAK İŞ’i son derece önemsiyor, kıymetli buluyor, sendikal alana kattığı ufku, Türkiye’de sendikal örgütlülüğün hak ettiği seviyeye gelmesi için elimizden geleni ortaya koymaya çalışıyoruz. Genel kurulun ülkemiz emek hareketine hayırlar getirmesini diliyorum, saygılar sunuyorum” dedi.
Toplantıda Genel Kurulumuza katılan, uluslararası sendika temsilcileri, tek tek tanıtılarak sahneye davet edildi. HAK-İŞ yönetimiyle birlikte aile fotoğrafı çekildi.
Genel kurula hitaben, ETUC Konfederasyon Sekreteri Thiebaut Weber, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, KKTC Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı, Oleyis Sendikası Genel Başkanı Vedat Böke, Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Çelik-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç, Hizmet-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Murat Pilevne de birer konuşma gerçekleştirdi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu