HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın Başkan ve Yöneticilerinden oluşan bir heyet 1 Mayıs öncesinde iş kazaları ile iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine dikkat çekmek amacıyla Meslek Hastalıkları Hastanesini ziyaret etti. Arslan, öncelikle Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Hınç Yılmaz’dan meslek hastalıkları konusunda bilgi aldı.
Başhekim Dr. Hınç Yılmaz, meslek hastalıklarının tanı ve tedavisi konusunda yaşanan sıkıntıları anlattı. Yılmaz, işyerlerinde denetim eksikliğinden kaynaklı sorunlar yaşandığını, hastaların kayıtlarının düzenli tutulmadığını ya da yanlış olduğunu belirtti. Yılmaz, ayrıca mevzuattan kaynaklı sıkıntılar yaşandığına da işaret etti.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Başhekim Yılmaz’a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür etti. HAK-İŞ’in iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Arslan, bu çalışmaların ortaklaştırılması ve meslek hastalıkları boyutunun öne çıkarılması konusunda bundan sonra daha çok hassasiyet göstereceklerini kaydetti. Arslan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısının biran önce sosyal tarafların uzlaşısıyla kanunlaştırılması talebini de yineledi.
“SENDİKALAŞMANIN ÖNEMİ”
Başhekim Yılmaz’ın sunumunun ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığındaki HAK-İŞ heyeti, meslek hastalığı dolayısıyla hastanede yatan hastaları tek tek ziyaret etti. Arslan, hastalardan bilgi aldı, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Arslan, hastaların 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma gününü kutlayarak, karanfil verdi.
Meslek hastalıklarının önlenmesi, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması konusunda sendikalaşmanın önemine dikkat çeken Arslan, işçilere sendikalı olup olmadıklarını da sordu. Yatan hastaların çoğunun sendikasız olduğunu öğrenen Arslan, “İşyerinde sendika olunca iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri düzenli olabiliyor. İşyerlerinde denetimler oluyor. Kayıtdışı çalışma olmuyor. Sendikalaşarak, sendikalarda örgütlenerek meslek hastalıklarıyla mücadele edebiliriz. Bundan sonra meslek hastalıklarıyla mücadelede sendikalaşma önemli gündem maddelerimizden birisini oluşturmalı” dedi.
Arslan, ziyaretin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Başhekim Hınç Yılmaz’dan meslek hastalıkları konusunda Türkiye’nin durumunu, gerek mevzuat açısından gerekse teknik altyapı açısından neler yapılması gerektiği, hangi eksiklerin bulunduğu ve bunların nasıl telafi edileceği konusunda çok doyurucu ve verimli bir brifing aldığını söyledi. Meslek hastalıkları konusunda Türkiye’deki istatistiki bilgilerle gerçek rakamların uyuşmadığını ifade eden Arslan, 2008-2009 rakamlarına göre 429 meslek hastası tespit edildiğini, ancak batılı ve gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında bu rakamın çok daha yüksek olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Sanıyorum meslek hastalıklarının tespiti ve tanısı konusunda bir mevzuat problemi var. Tüm bu konulara ilişkin bilgileri Sayın Başhekimimizden aldık. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’unun çıkarılması konusunda bir çalışma var. O konuda HAK-İŞ olarak bu bilgiler ışığında çalışmalar yapacağız. 2010-2011 yılında yaklaşık 10 bin üyemizi iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirme çalışmaları başlattık ve devam ediyoruz. Bugün ziyaret ettiğimiz hastalarımızın 1 Mayıs’larını kutlamak, Sayın Başhekime de başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etmek için buradayız. Meslek hastalıkları konusu maalesef Türkiye’nin çok önemli bir sorunu olmakla birlikte kamuoyunda çok yankı bulmuyor. Biz bu konuyu kamuoyunun gündemine taşımak çalışanlarımızın gündemine taşımak ve türkiye’nin mevzuat ve Teknik altyapı açısından eksikliklerinin giderilmesi konusunda çalışma yapacağız. Sayın Başhekimimizi teşekkür ediyorum. Sayın Başhekimimizin şahsında tüm çalışanlarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyorum.”
Arslan, konuşmasının ardından basın mensuplarının ve hastane personelinin de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü kutladı ve karanfil verdi.
Hastaneden ayrılışında hastalar ve hasta yakınlarıyla da sohbet eden Arslan, 1 Mayıs’larını kutlayarak karanfil takdim etti.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu