YILDIZ, “ASGARİ ÜCRETİN ÇERÇEVESİNİ NET BİR ŞEKİLDE ORTAYA KOYDUK”

20 Aralık 2019 12:00, Haberler


YILDIZ, “ASGARİ ÜCRETİN ÇERÇEVESİNİ NET BİR ŞEKİLDE ORTAYA KOYDUK” 


Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, 20 Aralık 2019 tarihinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını değerlendirmek üzere Türk-İş Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Toplantıya Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız’ın yanı sıra, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün,  konfederasyonumuz uzmanları ve basin mensupları katıldı.

Yıldız, 2020 yılı için geçerli olacak asgari ücret konusunda üç işçi konfederasyonu olarak ortak açıklamada bulunduklarını ve asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyede belirlenmesi için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Asgari ücret için TÜRK-İŞ tarafından belirlenen 2 bin 578 TL’nin üç konfederasyon tarafından desteklendiğini belirten Yıldız, bu rakamın aşağısında gelecek bir teklifin konfederasyonlar tarafından değerlendirilmeyeceği konusunda ortak bir karar aldıklarını sözlerine ekledi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, “HAK-İŞ olarak ortak anlaşmamızı Sayın Nazmi Bey açıkladı. Açıklamalarımızda asgari ücretin çerçevesini net bir şekilde ortaya koyduk” şeklinde konuştu.

“Alt Sınır Olarak 2 bin 578 TL’yi Esas Alıyoruz”

Asgari ücret konusunda üç konfederasyon tarafından ortak mutabakata varıldığını belirten Yıldız, “Bu anlaşmamızda iki şey gerçekleştirdik. HAK-İŞ olarak, ilkesel anlamda asgari ücretin bir konsepte dayanması gerektiğini belirtiyor ve bunun unsur ve kriterlerini de net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Bunu Genel Başkanlarımızda belirtti. İkinci anlaştığımız konu ise 2 bin 578 TL’nin asgari bir sınır olarak ortaya koyulması ve bunun üzerinde bir asgari ücretin olmasını destekliyoruz ve bu konuda hem fikiriz” dedi.

Yıldız işçi konfederasyonlarının uzun yıllar sonra ilk kez asgari ücret konusunda bir araya gelmelerinin önemli bir adım olduğunu belirterek, konfederasyonların hem asgari ücretin tespiti hem de vergi muafiyeti için ortak taleplerinin kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti.

Yıldız konuşmasında üç konfederasyonun 2 bin 578 TL’de anlaşmaya vardıklarını ve bu tutarın en alt limit olarak baz alınması gerektiğini vurgulayarak, “Aslında Çalışma Bakanımızın da ilk toplantıda güzel bir açıklaması vardı. Sayın Bakanımızın “Asgari ücrette alt sınırı ideal bir noktaya getirmek istiyoruz” açıklaması da bizim bu ilkemizle örtüşüyor diye düşünüyorum. Bizim istediğimizde bu. Burada ilkesel olarak üç konfederasyonun ortaya koyduğu ve 2 bin 578 TL’nin üzerinde formüle edilen hususta bire bir buna denk geliyor” diye konuştu. 

Toplumun büyük bir çoğunluğunun asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarını merakla beklediklerini belirten Yıldız, HAK-İŞ olarak asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir şekilde belirlenmesinin gerektiğini savunduklarını ve bu konudaki taleplerini kamuoyuyla paylaştıklarını sözlerine ekledi. Yıldız, “Üç konfederasyon olarak alt sınırda 2 bin 578 TL‘de anlaşmış bulunuyoruz ve HAK-İŞ Konfederasyonumuz da bu görüşü destekliyor ve savunuyor” dedi.


İLGİLİ DOSYALAR:

HABERE AİT GÖRSELLER :

20 Aralık 2019 12:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu