YILDIZ, GENÇLİK ETKİLEŞİM PLATFORMU TOPLANTISI’NDA KONUŞTU

24 Haziran 2021 11:43, Haberler


YILDIZ, GENÇLİK ETKİLEŞİM PLATFORMU TOPLANTISI’NDA KONUŞTU


Genel Başkan Vekilimiz Dr. Osman Yıldız, 24 Haziran 2021 tarihinde Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında yürüttüğü, “Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen Gençlik Etkileşim Platformu Toplantısına katıldı. 

HAK-İŞ Genel Merkezinde Pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen toplantıya, Genel Başkan Vekilimiz Dr. Osman Yıldız, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Sarıtaş, proje ortakları, uzmanlarımız ve basın mensupları katıldı. 

ITUC-AP Gençlik Sekreteri Dr. Syed Pasha da Zoom üzerinden toplantıya katılarak görüşlerini aktardı.

Genel Başkan Vekilimiz Dr. Osman Yıldız, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın katılımcılara selamını ileterek, “HAK-İŞ Konfederasyonumuzun Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın selamlarını ve başarı dileklerini iletmek istiyorum. Başkanımız her zaman projelerin açılışlarına, yönlendirilmesine ve hazırlanmasına büyük değer verir. Bugün Genel Başkanımız toplantımıza katılamadı. Onun burada olmaması bizler için büyük bir eksiklik” diye konuştu.

“Kâğıt Üstünde Hiçbir Proje Gerçekleştirmedik”

HAK-İŞ Konfederasyonumuzun koordinatörlüğünde, Avrupa Birliği’nin Erasmus+ programı kapsamında hayata geçirilen Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi’nin esas önceliklerinin kadın ve gençlik konusu olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Genç Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi çalışmasının önemli bir faaliyetini daha gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Konfederasyonumuzun bütün imkanları ile bu proje için seferber oldu. HAK-İŞ olarak projelerden en fazla yararı sağlamak, en etkin sonuçları almak üzere bir gayretimiz var. Bugüne kadar kâğıt üzerinde hiçbir projeyi, hiçbir faaliyeti gerçekleştirmedik. Bizim için içerik, sonuç ve çalışma hayatına katkı önemlidir” şeklinde konuştu.

“Katma Değer Oluşturmaya Çalışıyoruz”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak projenin adında geçen genç kadın, yaygın öğrenme, işbirliği, güçlendirme ve katılım kavramlarının tamamına büyük önem verdiklerini vurgulayan Yıldız, “HAK-İŞ olarak bu unsurların hayata geçirilmesi ve bunların hepsi ile ilgili bir katma değer oluşturmak için büyük gayret sarf ediyoruz. Biz projelerimizi HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, siyasi irade, uzmanlık, emek ve gayret olarak hayata geçirirken şunu da biliyoruz ki geliştirdiğimiz bir başka yöntem de ortaklık yaptığımız Türkiye'nin var olan enerji, potansiyel ve kapasitesidir” dedi.

“Ortak Hedeflerimiz Olmalı”

Sadece Ankara’da 20’ye yakın üniversite bulunduğunu ve Türkiye’nin eğitim konusunda önemli bir kapasiteye kavuştuğunu belirten Yıldız, “Ülkemizin eğitim konusunda yakaladığı başarının yanında, sayısız sosyal taraf ve sivil toplum kuruluşlarımız var. Bu kuruluşlarımızın yeterli ve yetkin işler yaptığını biliyoruz. Ortak amacımız, ortak hedefimiz bizlerin bir araya gelip neyi nasıl yapacağımızı konuşma yeteneğimizin geliştirilmesi olmalıdır” şeklinde konuştu.

“İşbirliği Konusunda Yol ve Yöntem Geliştiriyoruz”

Herkesin kendi uzmanlık alanında işbirliği konusunda yol ve yöntem geliştirmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, “Hayata geçirdiğimiz Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projemiz bunun en güzel örneğidir. Diğer projelerimizde de bu kültür vardır. Bu projelerle beraber HAK-İŞ Konfederasyonu olarak yeni bir zirveyi zorlamış oluyoruz. Projemizle birlikte sadece eğitim modüllerini değil onların ötesinde yeni uygulamaları da hayata geçiriyoruz” dedi.

Yıldız, “Gençliğin bir hazine olduğunu ispat ediyor olmamız gerekiyor. Projemiz kapsamındaki üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, sosyal taraflarımızın hepsinin donanımı var. Ama önemli olan buradan bir sinerji ortaya çıkartmak ve buradan bilgi toplumunun gereği olan bilgiyi kullanma üzerine bir gayret sarf etmemiz gerekiyor. Bu projemizde bunu gerçekleştiriyoruz. Gerek Türkiye'deki ortaklarımızla, gerekse uluslararası ortaklarımızla bu başarıyı elde etmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

“Sendikal Anlayışımızın Temelinde Katılımcılık Söz Konusudur”

HAK-İŞ’in bütün çalışmalarında bir katılımcılığın söz konusu olduğunu dile getiren Yıldız, “Bu katılımcılığı sadece projelerde yapmıyoruz. Bizim sendikal anlayışımızın temelinde katılımcılık söz konusudur. Bu proje de bu anlamda örnek bir projedir. Eğitimlerin hazırlanması, modüllerin hazırlanması, ihtiyaçların belirlenmesi ve ona uygun materyallerin hazırlanmasını katılımcılık anlayışıyla hep beraber yapıyoruz” dedi.

Yaptıkları çalışmaları bir eğitimle taçlandırma anlayışını benimsediklerini vurgulayan Yıldız, “Biz eğitim kuruluşlarından, diğer sosyal taraflardan, diğer kamu kurum kuruluşlarından yararlanarak kendi sendikacılığımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Böylelikle sinerjimizi ve enerjimizi birlikte oluşturmuş oluyoruz. Bu bizim için son derece önemlidir” diye konuştu.

Yıldız, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak bizim görevimiz, gençlere yardımcı olmaktır. Bizim durduğumuz en temel faaliyet alanı örgütlenmedir. Bu alandaki bütün bilgi ve birikimlerimizi yetkin ve yeterli olma gayretlerimizin sonucu olarak hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi.

HAK-İŞ olarak uluslararası sendikal hareketin önemli bir parçası olduklarını dile getiren Yıldız, “Uluslararası sendikal hareketle iç içeyiz. Onlardaki gelişmeleri ve ülke bazındaki gelişmeleri öğreniyoruz. Bütün bunları harmanlayarak Türkiye’deki bir sivil toplum örgütü olarak bunları geliştiriyor, hayata geçiriyoruz” sözlerine yer verdi.

“Kadın Konusunda Çığır Açtık”

Projede kadın konusunun da önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Yıldız, “Projede öyle bir bağlantımız da var. Gençlik ve kadın konuları uluslararası sendikal hareketin yani ITUC’un en önemli öncelikli alanlarından birisidir. HAK-İŞ olarak biz de bu öncelikleri takip ediyoruz. Takip etmekle kalmıyor, içselleştiriyoruz. İçselleştirdiğimiz için kadın konusunda bir çığır açtık. Önemli bir yere geldik. Kadın ve gençlik konularında da aynı şekilde katlayarak devam etmemiz gerekiyor. Çünkü gençlerin sendikal harekete kazandırılması, gelecekteki modern toplumun, sivil ve demokratik toplumun oluşması açısından son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Yeni Projelere Başlıyoruz”

HAK-İŞ olarak kitlesel faaliyetlere önem verdiklerini vurgulayan Yıldız, “Kurduğumuz 9 komite ile birlikte hayatın her alanında projeler yürütüyoruz. Kültür Sanat Komitemizle kültür ve sanatın her alanında çalışmalar yapıyoruz. Afet İşleri Komitemizle de inşallah güzel ve örnek çalışmalara imza atacağız. Bunun yanında Türk ve İslam dünyası ve özellikle Filistin ile ilgili çalışmalarımız var. Uluslararası işbirliği ve yardım konusunda çok hazırlıklıyız, yardımlar yapıyoruz ve bu konuda altyapılarımızı güçlendiriyoruz” diye konuştu.

“Biz Kimiz Derseniz: Biz, Hepimiziz”

HAK-İŞ Konfederasyonunun 20 sendikasıyla birlikte, 20 işkolunun tamamına hizmet verdiğini hatırlatan Yıldız, “Uluslararası üyeliklerimizin yanında Türkiye’deki ortak sivil toplum kuruluşları üyeliklerimiz ile Türkiye’nin siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel sorunları ile mücadele ederken, kendimizi hayata dair ne varsa hazırladığımızı belirtirken biz kimiz derseniz biz hepimiziz. Biz ulaşabildiğimiz, ortaklık yapabildiğimiz, yürüyebildiğimiz hepimiziz” diye konuştu.

“Farklı Bakış Açıları Geliştiriyoruz”

Genel Sekreterimiz Eda Güner, projenin genç emekçileri merkezine alarak gençlik faaliyetlerine yeni bir bakış açısı kazandırdığının altını çizdi. 

Güner, “Konfederasyonumuz projeli çalışma kültürünü en yaygın şekilde uygulayan ve uygularken de sürekli geliştiren bir emek örgütüdür. Biz de bu çalışma kültürünün bir parçası olarak yaptığımız faaliyetlerde sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sizlerin de katkılarıyla projemiz kapsamında kıymetli akademisyenlerimiz ve Konfederasyonumuzun değerli uzmanları tarafından geliştirilen modülleri genç emekçilerin bakış açısıyla bir kez daha değerlendireceğiz” dedi.

“HAK-İŞ Çalışma Hayatının En Önemli Aktörüdür”

HAK-İŞ olarak katılımın ve diyalogun önemine dikkati çeken Güner, HAK-İŞ Konfederasyonunun ortaya koyduğu politikalarla ulusal ve uluslararası tüm platformlarda çalışma hayatının en önemli aktörü olmaya devam edeceğini söyledi. Güner, “Her yaptığımız faaliyette olduğu gibi gençlik çalışmalarında da öncü olmak için çabalıyoruz. HAK-İŞ olarak genç emekçilerin sendikal bilinci yüksek, araştıran, üreten, politika geliştiren, çözüm odaklı bireyler olmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“Gençlik Adına Yeni Kavramlar Geliştirdik”

Genç emekçilerin yaygın eğitim yoluyla kapasitelerini arttırmak; kararlı, ilkeli, nezaket sahibi ve temsil gücü yüksek bireyler olarak iş gücü piyasasına katkı vermelerini sağlamak için çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Güner, “Çalışma hayatına gençlik adına yeni kavramlar kazandırmak en önemli hedeflerimizdendir. HAK-İŞ olarak gençlere yönelik politika önerilerinin gençlerle birlikte tartışılması, bu konularda aksayan hususların onların gözünden değerlendirilmesi ve önerilerinin alınması gereğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“Projenin Partneri Olmaktan Memnuniyet Duyuyoruz”

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Sarıtaş, “Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak bu projenin bir partneri olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Proje kültürünün yaygınlaşmasına verdiği katkılardan dolayı HAK-İŞ yöneticilerine ve proje ekibine teşekkür ediyoruz. Projenin başarılı olması şekilde sonuçlandırılması için katkı vermeye devam edeceğiz” dedi.

“Sendikal Hareketin Geleceği Gençlerdedir”

Zoom üzerinden toplantıya bağlanan ITUC-AP Gençlik Sekreteri Dr. Syed Pasha, “HAK-İŞ Gençlik Projesi Etkileşim Platformu toplantısına davetiniz için teşekkür ederim. Covid-19’un etkisi altında sizleri sağlıklı ve çalışıyor görmekten memnuniyet duydum. Sendikal hareketin geleceği gençlerdedir. Gençlik, özellikle ortalama yaşın 30’larda gezindiği genç nüfusu yoğun toplumlar açısından, sadece sendikacılığın değil toplumun da geleceğini şekillendirmektedir. ITUC ve ITUC-AP, gençlerin sendikal harekette uygun şekilde temsiliyetini temin etmek için yoğun şekilde çalışmaktadır. HAK-İŞ yöneticilerine Emine gibi genç sendikacı liderleri sendikal harekete kazandırdığı için teşekkür ederim” dedi.

Program Çalıştayla Devam Etti 

Açılış konuşmalarının ardından, proje kapsamında iki aşamalı olarak hazırlanan eğitim modül kitaplarına ilişkin çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştaya, HAK-İŞ’e üye sendikalarımızın temsilcileri ile TİSK, ILO, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden genç emekçiler yoğun bir katılım gösterdi. Çalıştayda, sendikaların ve sosyal tarafların genç temsilcileri söz alarak modüllere yönelik görüş, önerileri ve değerlendirmelerini sundular. Çalıştayımız, zoom üzerinden de takip edildi ve sosyal taraflar online olarak görüşlerini aktardılar. 

Çalıştayda, eğitim modül kitaplarının içeriğine yönelik HAK-İŞ uzmanı ve proje idari asistanı Elif Yıldırım katılımcılara kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

Program sonunda tüm genç emekçilere Genel Sekreterimiz Eda Güner tarafından sertifika ve hediye takdim edildi. 

“Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projemizin” kapsamında gerçekleştirilen gençlik etkileşim platformunun ikincisi sosyal tarafların ve sendikalarımızın farklı katılımcılarıyla 25 Haziran 2021 Cuma günü gerçekleştirilecek.

24 Haziran 2021 11:43, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu