Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 25 Eylül 2021 tarihinde Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikamız Genel Merkez Kadın Komitesi’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın destekleriyle Gaziantep’te düzenlediği Sendikalı Kadın Liderlerin Yetiştirilmesi Eğitim Programı’nın kapanış toplantısına katıldı.
Düzenlenen eğitim programına Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, HAK-İŞ Gaziantep İl Başkanımız Halil İbrahim Tanrıöver, Hizmet-İş Sendikası Genel Merkez Kadın Komite Başkanı Hatice Ayhan, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın Gaziantep İl Başkanları, şube başkanları, eğitimciler, sendikacı kadınlar ve basın mensupları katıldı.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Kadınların karşılaştıkları sorunları insanlık meselesi olarak değerlendiriyoruz. HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ çalışma hayatına girmiş, sorunlarla mücadele eden kadınların kendilerini daha iyi anlatmaları, var olan yeteneklerini ortaya çıkarmaları adına eğitim faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor” dedi.
Gaziantep’in çok önemli bir şehir olduğunun altını çizen Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Gaziantep her konuda ülkemizin bütünlüğünü, devletimizin birliğini, milletimizin dayanışmasını sembolize eden bir şehirdir. Gaziantep her zaman PKK’nın, DAEŞ’in, FETÖ’nün hainliklerine karşı dimdik durmuştur. Bu şehri ayakta tutanları tebrik ediyorum” dedi.
"Sığınmacılar Siyaset Malzemesi Yapılamaz”
Gaziantep’in binlerce göçmene kucak açtığını kaydeden Genel Başkanımız Arslan, “Bu topraklara can korkusuyla, hayatta kalma korkusuyla sığınmış insanların siyaset malzemesi yapılması, onlar üzerinden oy devşirmeye çalışılması son derece fütursuz, vicdanları yaralayan bir durumdur. Bu ülke hepimiz biliyoruz ki bir göç ülkesi. Henüz daha bir asır önce bizim eyaletimiz olan Halep'ten Şam’dan, Bağdat’tan, Kuzey Irak’tan gelen kardeşlerimizi nasıl ayırabiliriz? Onlara nasıl yabancı muamelesi yapabiliriz? Merhameti ve vicdanı olan, bu ülkeyi seven, insanlık için her daim farklı ve güzel hizmetler yapmış milletimizi bu düşünceye yönlendirmeye çalışmak büyük bir haksızlıktır” şeklinde konuştu.
“Göçmenleri Katil Esad'ın Eline Teslim Edemeyiz”
HAK-İŞ’in göç konusunu temel gündem maddelerinden biri olarak gördüğünü söyleyen Arslan, “HAK-İŞ olarak Gaziantep’te göçmen kadınların hem Türkçe öğrenmesini hem de hizmet sektöründe meslek sahibi olmaları için Avrupa Birliği projesini başarıyla tamamladık. HAK-İŞ olarak göç konusunda yeni projelerimiz var. Yıllarca ayırımcılığı yaşamış bir millet olarak, göçmenleri katil Esad'ın eline teslim etmeye çalışan zihniyeti şiddetle reddediyorum. Bu, ülkemizin anlayışı olamaz. Elbette ki biz de istiyoruz kopup geldikleri topraklara gitmelerini ve orada yaşamalarını. Ama inanın bunu siyaset malzemesi yapanlar, oy devşirmek için bunu kullananlar bu ülkeye en büyük kötülüğü yapıyorlar” dedi.
Arslan, sığınmacılar konusunda büyük bir mücadele yürüten Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, milletimize ve 500 bin göçmene ev sahipliği yapan Gazianteplilere teşekkür etti
.
“Provokasyonlara Karşı Uyanık Olmalıyız”
Türkiye’nin göç dalgasına hazırlıksız yakalandığını belirten Arslan, “Göç ile ilgili hazırlıksız olmamızdan dolayı eksiklerimiz olabilir ama ülkemizde dünyaya gelen bir milyona yakın çocuk var. Bu çocukların sağlık sorunlarını kendi vatandaşlarının derdi gibi görüp yardıma koşan, eğitim sorunlarına koşmaya çalışan, temel yaşam haklarını kendilerine ulaştırmaya çalışan bir devletten bahsediyoruz. Türkiye'ye bu konuda hakkını teslim etmek gerekiyor. Göçmen konusunda provokasyonlara karşı uyanık olmalıyız” ifadelerini kullandı.
“Türkevi’nin Açılması Ülkemiz Adına Prestij Bir Projedir”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak New York'taki Türkevi’nin açılış törenlerine katıldıklarını belirten Arslan, “Ziyaretimizde ülkemizin dünyadaki yerinin ne kadar özel olduğuna şahit olduk. Türkevi’nin açılması ülkemiz adına prestij projesidir. Birleşmiş Milletler binasına giren herkes, oradan çıkan herkes kapıdan çıkarken önce Türk bayrağını ve Türkevi’ni görüyor. Türkevi’nin açılması bir medeniyet inşasıdır. Türkevi’nin açılışını bile siyaset malzemesi yapanlara şaşırıyoruz. Bizi de ziyaretlerimizden dolayı eleştiriyorlar. Allah aşkına İsrail'in Büyükelçiliği'nin açılışına mı, Amerika'nın bir etkinliğine, Amerikan paralarıyla desteklenen bir vakfın bir derneğin faaliyetine mi gittik? Ülkemizin gurur abidesi bir eserin açılışına gittik. İyi ki gitmişiz. Bunlara şahit olduk. Bunları görmesek söylenti derdik ama bunu bizzat gördük” dedi.
“Eğitim Projelerimizi Hayata Geçiriyoruz”
Eğitim projesine gönüllük esasıyla katılan herkese teşekkür eden Arslan, “Kadınların çalışma hayatındaki yaşadığı zorlukları azaltmak, onlarda var olan önemli özellikleri ortaya çıkarmak için eğitim projelerimizi hayata geçiriyoruz. Kadınlarımız asla kendilerini küçük görmemeli ve kendilerine her zaman güvenmelidir. Bizim için kadınlarımız kıymetlidir, demek için buradayız. Kadınlarımıza yeni sorumluluklar yüklemek için değil, onlara daha iyi hizmet edebilmek için buradayız” dedi.
“İş Hayatı ve Aile Hayatını Uyumlu Hale Getireceğiz”
Kadın istihdamının artırılması konusunda HAK-İŞ olarak önemli projeler gerçekleştirdiklerini belirten Arslan, “Kadın istihdamında yuzyüzde de 30’lar yeterli değil. Batı’da olduğu gibi bu oranı yuzde 50’ye taşımamız gerekiyor. Burada da yapacağımız şey kadınları çalışma hayatına teşvik etmektir. Bunun yanında çalışma hayatına atılan kadınların evlilik yapmasını ve çocuk sahibi olmasını teşvik edecek uygulamalara da ihtiyacımız var. Çalışma hayatına giren kadınların çocuk sahibi olmalarının önündeki en büyük engeller ekonomik zorluklar, kreş vb. sorunlar. Sendikalar olarak, devlet olarak bunu çözmemiz gerekiyor. Konfederasyonumuzda ve sendikalarımızda yaptığımız toplu iş sözleşmelerimizde kreş ve çocuk yapmayı teşvik edecek uygulamalara imza atıyoruz. Kadın istihdamı konusunda iş hayatıyla aile hayatını uyumlu hale getirmenin yolunu bulmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Şahin: “Güçlü Aile Güçlü Kadınla Mümkündür”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, HAK-İŞ’in ülkemizin medeniyet kodları ne diyorsa onu yapan bir Konfederasyon olduğunu belirterek, “Güçlü aile güçlü kadınla mümkündür. Kadın ve erkeği birbirine rakip değil, birbirine emanet olarak görmek gerekiyor. Kadınların bir anda birçok işi yapan çoklu zekası var. Kadınlar olarak takım ruhu ile hareket etmemiz gerekiyor. O yüzden bu tür eğitimleri çok önemli görüyorum” şeklinde konuştu.
“Örgütlü Kadın, Örgütlü Toplum”
‘Örgütlü Kadın, Örgütlü Toplum’ sloganının çok şey ifade ettiğini belirten Fatma Şahin, “Alın terinin ne kadar kutsal olduğunu, alın terinin hakkının kurumadan verilmesi gerektiğinin farkında olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biz haklının güçlü olduğu bir dünya düzeni için çalışıyoruz. Siyasete girerken vekil olalım, bakan olalım diye değil, hak yolunda doğru yolu bulalım diye yola çıktık” dedi.
HAK-İŞ Gaziantep İl Başkanımız Halil İbrahim Tanrıöver ile Hizmet-İş Sendikası Kadın Komite Başkanı Hatice Ayhan'ın da açılış konuşması yaptığı toplantıda , Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kürşat Tutar, konfederasyonumuza bağlı Öz Gıda-İş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Aybüke Bengü Özmutaf, İletişim Uzmanı Rahim Aladağ ve Davranış Bilimleri Uzmanı Ceren Doğan birer sunum yaptılar.
Eğitim programı katılımcılara fidan bağış sertifikası ve eğitim katılım sertifikası takdimi ile son buldu.