HAK-İŞ 11. ULUSLARARASI KADIN EMEĞİ BULUŞMASI CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY’IN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
HAK-İŞ 11. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması “Kadın Bakış Açısıyla Sendikacılık” temasıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katılarak, HAK-İŞ’li kadın emekçilere hitap etti.
HAK-İŞ 11. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması “Kadın Bakış Açısıyla Sendikacılık” temasıyla, 7 Mart 2022 tarihinde, The Green Park Otel’de gerçekleştirildi.
Toplantıya, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Genel Başkan Yardımcılarımız Dr. Osman Yıldız ve Av. Hüseyin Öz, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanımız Fatma Zengin, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın Genel Başkanları, sendikalarımızın kadın komite başkan ve üyeleri, kadın il başkanlarımız, akademisyenler ve HAK-İŞ’li sendikacı kadın emekçiler katıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. HAK-İŞ Kadın Komitesinin bir yıllık faaliyetlerini anlatan film izlendi.
“Mücadelemizin Başarıya Ulaşmasından Gurur Duyuyorum”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından bu yıl onbirincisi gerçekleştirilen Kadın Emeği Buluşmalarının önemine değinerek, “Bugün bizleri yalnız bırakmayan Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay’a teşekkür ediyorum. 15 yılı aşkın mücadelemizde ortaya koyduğumuz samimi, içtenlikli, sorunları çözme iradesini hep içimizde taşıyarak yürüttüğümüz mücadelenin başarıya ulaşmış olmasından dolayı büyük bir gurur duyuyorum. Gelecekte HAK-İŞ’te daha çok sendikacı kadın, daha çok lider kadın görmeyi hayal ediyoruz. Programımıza katılan tüm kadın sendikacılarımızı yürekten kutluyorum” diye konuştu.
“Kadınlarımız Büyük Mücadeleler Verdiler”
Arslan, tüm dünyada kadın emekçilerin geçmişten günümüze haklarını kazanmak adına yoğun bir mücadele verdiğini hatırlatarak, “Kadınlarımızın verdiği mücadelenin sonunda Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak kutlanması kararı alındı. Bu aslında bir kutlama değil anmadır. Kadınlarımızın yaşadığı haksızlıklara, adaletsizliklere karşı meydan okumadır. HAK-İŞ olarak, bu günde kadınlarımızı anarak geleceğimizi onlardan aldığımız ışıkla daha ileriye taşımak, daha iyi bir hayatı inşa etmek için mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Tüm Mağdur Kadınlarımızı Minnetle Anıyoruz”
Genel Başkanımız Arslan, tüm dünyada sorunlarla mücadele etmeye çalışan ve hayatlarını kaybeden, haksızlık, adaletsizlik, şiddet ve benzeri zorluklara karşı direnen kadınları minnetle anarak, “Bosna’da, Yemen’de, Irak’ta, Arakan’da, Filistin’de, Suriye’de, Afganistan ve Ukrayna’da savaşta kalmış ve hayatlarını, çocuklarını, yakınlarını kurtarmak için mücadele veren onlarla mücadele eden bütün kadınlarımıza selam olsun” dedi.
“Batı’nın İki Yüzlülüğünü Gördük”
Son zamanlarda Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaş karşısında Batı’nın ikiyüzlü tutumuna da değinen Arslan, “Neden Suriye’den, Ortadoğu’dan göçmen kadınlara kapılarınızı kapattınız da Ukrayna’dan gelenlere kapılarınızı açıyorsunuz diye sorduğumuzda “Onlar bizim gibi, bize benziyorlar ve bizim inançlarımızı temsil ediyorlar” diyorlar. Bu batının ne kadar ikiyüzlü, ne kadar insani değerlerden uzak olduğunun çok somut bir göstergesi. Bizler teninin rengine bakmaksızın bu ülkenin topraklarını ve ülkemizin imkanlarını seferber ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize bu konuda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Dünyanın ihtiyaç duyduğu merhamet, sevgi ve saygıyı bugün de bundan sonra da hep birlikte devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.
“Tüm Kadınlarımıza Selam Olsun”
Arslan, “HAK-İŞ olarak, bizler geleceğe ait umutlarımızdan, beklentilerimizden, hedeflerimizden vazgeçmedik. HAK-İŞ Kadın Komitemizin, misyonu, mücadelesi ve ortaya koyduğu hizmetlerin Türkiye için, insanlık için, üyesi olduğumuz uluslararası sendikal hareket için ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu biliyoruz” dedi.
“Halen Aşılması Gereken Engeller Var”
Ülkemizde 4.2 milyon emekçi kadının sigortalı olarak çalıştığını ve 446 bin emekçinin sendikalara üye olduğunu hatırlatan Arslan, “Kadın üye sayımız bugün yüzde 26‘lara yükseldi. Halen aşmamız gereken engeller var. Daha çok kadınımızı sendikal harekete dahil etme konusunda yapacak işlerimiz var. Ama önemli bir eşiği geçmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.
“Yeni Bir Dünya İnşaası İçin Çalışıyoruz”
Erdemli bir sendikacılık inşası için mücadele verdiklerini ve yeni dünya düzeninde erkeklere olduğu kadar kadınlara da büyük görevler düştüğünü ifade eden Arslan, “Erdemli bir sendikacılık için, yeni bir dünya mümkündür diyorsak bunun altını doldurmaya çalışmalıyız. Erkek ve kadın olarak yeni bir dünyanın mümkün olduğu, yeni bir dünyanın inşası için HAK-İŞ ile birlikte mücadelemizi sürdürmeliyiz. Buradan tüm kadın ve erkek üyelerimize bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.
“HAK-İŞ Darbelere Karşı Durmuştur”
Kadınlarımızın darbe dönemlerinin en büyük mağdurları olduklarına dikkat çeken Arslan, “HAK-İŞ olarak hiçbir zaman demokrasiden, milli iradeden, milletin değerlerinden, millet iradesinin temsil edildiği parlamentodan ve milletimizin seçtiklerinden asla umut kesmedik. Olağanüstü dönemlerde HAK-İŞ Konfederasyonumuz mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürmüş, darbelere ve anti demokratik müdahalelere karşı her zaman mücadele vermiştir” dedi.
“HAK-İŞ Bir İlki Başardı”
ILO C190 sayılı sözleşmesine Türkiye’nin imza atmasıyla birlikte işyerlerinde şiddet, baskı ve mobbingin gibi olumsuzlukların son bulacağına inandıklarını belirten Arslan, “Bu sözleşmenin Türkiye tarafından bir an önce imzalanmasını istiyoruz. HAK-İŞ olarak toplu sözleşmelerimizde C190 sayılı sözleşmenin hükümlerinin yer alması için ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Sözleşmenin hükümlerinin sendikalarımızın toplu sözleşmelerine dahil edilmesiyle birlikte, yaşanan olumsuzlukların önüne geçileceğini düşünüyoruz” dedi.
“Cumhurbaşkanımıza Teşekkür Etmek İstiyorum”
Arslan, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kadınların yaşam şartlarının iyileştirilmesi adına TBMM’de birçok yasal düzenlemeye imza atıldığını belirterek, “Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. HAK-İŞ olarak 8 Mart’ı anmak değil, 8 Mart’tan yola çıkarak kadın sorunlarımızı erkekler ile birlikte çözmek konusunda yeni bir yaklaşımı ortaya koymuş bulunuyoruz. Tüm çalışanlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun” şeklinde konuştu.
“Cumhurbaşkanımızın Selamlarını İletmek İstiyorum”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kadın bakış açısıyla sendikacılık temasıyla düzenlenen 11. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması’nın hayırlı olmasını diliyorum. Kadın emekçilerin yanında durarak, onların hak mücadelesine en büyük desteği veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın selam ve muhabbetlerini ve başarı dileklerini iletiyorum. Gelenekselleşmiş bu buluşmaya, hem ülkemizden hem de yurtdışından gelen tüm misafirlerimize hoş geldiniz demek istiyorum. Kadının çalışma hayatında güçlendirilmesine verdikleri katkıdan dolayı HAK-İŞ Konfederasyonumuza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Oktay, "Sizlerin desteğiyle kadınlarımız, toplumun hiçbir alanında çifte standartlarla, ön yargı duvarlarıyla, haksızlıkla, hukuksuzlukla karşılaşmayacaktır. Sizin dik duruşunuz ve azminiz olduğu müddetçe artık kimse bu milletin kadınlarına hiçbir yerde had bildirme hadsizliğini gösteremeyecektir. Bugün helalleşmeye çalışanlar fırsat buldukları an, yarın aynı şeyleri tekrarlayacağından zerre kadar şüpheniz olmasın” dedi.
“Sendikalarla İşbirliği İçinde Çalışıyoruz”
Oktay, “Türkiye'de çalışma hayatını sizlerle daha adil hale getirmeye ve tüm dünyaya insan onurunu, adaleti haykırmaya devam edeceğiz” dedi. Daha adil ve eşitlikçi bir çalışma hayatını hakim kılmak için her zaman sendikalarla istişare içinde çalıştıklarını ifade eden Oktay, “Sendikal örgütlenmenin kolaylaştırılmasından iş güvenliği düzenlemelerine, kayıt dışı istihdamın azaltılmasından kadınların çalışma hayatına katılımının teşvik edilmesine, işçinin yıllarca çözülmeyen sorunları Cumhurbaşkanımız liderliğinde çözüme kavuşturulmaktadır" dedi.
Kadınların çalışma hayatının her alanında istihdam edilmesi için mücadele verdiklerini ifade eden Oktay, “Kadınlarımızı çalışma hayatının her bir alanında kapsayıcı ve istihdam politikalarının aktörü olarak görmek istiyoruz. Kadınların çalışma hayatına katılımı arttıkça, sendikalaşma oranımızın artacağına inanıyoruz. Sendikalar ve konfederasyonlarımız yönetiminde daha çok kadın yöneticilerimizin olmasını istiyoruz. İnsan onuruna yakışır çalışma şartlarının oluşması için hükümet olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
'Kapsamlı Bir Çalışma Yürütüyoruz'
Oktay, kadınların haklarını korumaya, ayrımcı uygulamaları ortadan kaldırmaya yönelik çok ciddi mevzuat düzenlemeleri yapıldığını belirterek, "Kadına yönelik şiddetin, haksızlığın, kötü muamelenin doğrudan doğruya insanı hedef aldığına inanarak bu olguyla da kararlı şekilde mücadele ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele araçlarımızı daha güçlü ve etkin hale getirmek için kapsamlı bir çalışmayı da yürütüyoruz. Mücadele alt yapımızı güçlendirecek çalışmalarda son aşamaya gelmiş durumdayız. Bu paketi en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi de gündemine alacaktır düşüncesindeyiz. Diğer taraftan sürdürülebilir kalkınma hamlemiz için kadınların çalışma hayatına katılımlarını ve konumlarını güçlendirmek yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
“Diplomatik Girişimlere Devam Edeceğiz”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Rusya-Ukrayna savaşında mağdurların tüm savaşlarda olduğu gibi kadınlar ve çocuklar olduğuna dikkat çekerek” “Suriye'de yaşanan insanlık trajedisinde milyonlarca kadın ve çocuk katledilirken, kadın haklarını dillerine dolayan o büyük kuruluşların ellerini taşın altına koyduklarını görmedik. Filistin'de sokak ortasında her gün kadınlar öldürülürken 'kadınlara özgürlük' narası atanlar yine bu mazlum coğrafyalar için sessizliğe bürünmüştü. Savaşa karşı takındıkları tutumda bile ayrımcılık yapanlar, mağdurun gözünün, teninin rengine göre tavır alıyor. Yaşanan insani krize karşı gösterdikleri irade, kınamaktan öteye geçemiyor. Vicdanların çölleştiği günümüzde, Cumhurbaşkanımız liderliğinde Türkiye olarak yine hak, adalet ve barış odaklı bir politika benimsemiş durumdayız. Ukrayna'da ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve müzakerelerin barışla sonuçlanması için yoğun çaba veriyoruz. Kadınların, çocukların gözyaşları dinsin, aileler dağılmasın, yuvalar yıkılmasın istiyoruz. İnsanlığın öldüğü hiçbir savaşta kazanan yoktur ve asıl yaralayıcı olan kullanılan silahlar değil, anaların gözyaşıdır. Çünkü o yaşlar biliyoruz ki arşı titretir. Ateşkes çağrımızı yinelemeye, bölgemizde barış ve istikrar için çok yönlü diplomatik girişimlerimize devam edeceğiz” dedi.
“Binlerce Kadınımızı Sendikal Harekete Kazandırdık”
HAK-İŞ Konfederasyonu’nun, kadın konusunda özgün ve hakkaniyetli duruşundan hiçbir zaman ödün vermediğini belirten HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, binlerce kadını sendikal harekete kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti. Zengin, “HAK-İŞ’li sendikacı kadın liderler, sizler bizim hayallerimizdiniz. Şimdi ise gerçeklerimizsiniz. HAK-İŞ’li sendikacı kadınlar, Türkiye sendikal hareketinin bu dönemdeki en önemli kazanımlarındandır. Sizleri kutluyor, Genel başkanımız, yöneticilerimiz ve teşkilatımıza sizler adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Sizlerle büyük ve güçlü bir aileyiz. Dünya emekçi kadınlar gününüz kutlu olsun” diye konuştu.
“8 Mart Kadın Sendikacılar İçin Önemli Bir Gündür”
Programımıza, PERC Kadın Komitesi Başkanı Sabina Slangers da video konferans yöntemiyle bağlandı. Dış İlişkiler Koordinatörümüz Merita Yıldız’ın çevirisini yaptığı konuşmasında Slangers, “Türkiye’de bulunan kız ve erkek kardeşlerim, sizlere en derin sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Dünya Kadınlar Günü’nde sizlerle olmaktan çok mutluyum, bu benim için büyük bir onurdur. 8 Mart’ta dünyanın birçok yerinde acı çeken kadınlarımızı düşündüğümüzde, onlar her zaman aklımızda ve kalbimizdeler. 8 Mart bir dayanışma günüdür ve biz kadın sendikacılar için önemli bir gündür” dedi.
Konuşmaların ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin tarafından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a hediye takdiminde bulunuldu.
Programın ilk kısmı hediye takdiminin ardından tüm katılımcılarla birlikte toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Programın öğleden sonraki kısmında ise Davranış Bilimleri ve İletişim Uzmanı Ceren Doğan tarafından “Ya Sen Kahraman Olsaydın!” sunumu yapıldı.
Sunumun ardından 30’ar kişilik 8 ayrı grupta Kadın Bakış Açısıyla Sendikacılık” Çalıştayı düzenlendi.
Prof. Dr. Gonca Bayraktar’ın moderatörlüğünü yaptığı “Esnek Çalışma ve Güvenceli İstihdam”, Prof. Dr. Cengiz Anık’ın moderatörlüğünü yaptığı “Kadın Çalışanın Gözünden İşveren Olarak Sendikalar”, Prof. Dr. Ali Yazıcı’nın moderatörlüğünü yaptığı “Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilir Sendikacılık”, Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın’ın moderatörlüğünü yaptığı “Kadın Bakış Açısıyla: Sendikal Örgütlenme”, Doç. Dr. Ahmet Sarıtaş’ın moderatörlüğünü yaptığı “Aile ve Sosyal Yaşamda Sendikal Katkı”, Dr. Öğr. Üyesi Neşe Yıldız’ın moderatörlüğünü yaptığı “HAK-İŞ’te Etkili Sendikal Liderlik”, Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Tutar’ın moderatörlüğünü yaptığı “Sendikal Örgütlülüğün Önemi: HAK-İŞ Modeli”, Dr. Öğr. Üyesi Nergis Dama’nın moderatörlüğünü yaptığı “Adalet Odaklı İş Barışı” başlıkları altında “Kadın Bakış Açısıyla Sendikacılık” Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştayın ardından hazırlanan sonuç bildirisi HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Tuba Gülpembelioğlu tarafından okundu.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan tarafından, moderatörlere ve katılımcılara teşekkür belgesi ve fidan sertifikası takdim edildi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu