ARSLAN, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAFTASI PROGRAMINDA KONUŞTU

10 Mayıs 2022 13:50, Haberler


ARSLAN, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAFTASI PROGRAMINDA KONUŞTU

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 10 Mayıs 2022 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TİSK tarafından “Sosyo-Ekonomik Boyutu İle İş Sağlığı ve Güvenliği “ teması ile ortaklaşa düzenlenen 36. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası programına katılarak bir konuşma yaptı. Toplantıya,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri katıldı.

“İşçilerimizi İş Kazalarında Kaybetmek İstemiyoruz”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 36’ncısı gerçekleştirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’nın bütün çalışanlar, işverenler ve milletimiz için hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak, “Hayatlarının baharlarında iş kazalarında, Covid 19 salgınında, meslek hastalıklarında hayatlarını kaybeden bütün emekçileri rahmetle anıyoruz. Umuyoruz ve bekliyoruz ki bundan sonra iş kazalarında ve meslek hastalıklarında kimseyi kaybetmeyelim” diye konuştu.

“Bir Zihniyet Değişimine İhtiyaç Var”

Arslan, İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda müstakil bir kanunun kabul edilmesinin çalışma hayatı açısından önemine dikkat çekerek, “Büyük umutlarla, beklentilerle gerçekleştirdiğimiz ve yasalaşan bu kanun ne yazık ki iş kazaları ve meslek hastalıklarının, sebep olduğu ölümleri ortadan kaldıramadı. Ortada bir sorun var. Sosyal taraflar, işverenlerimiz, çalışanlarımız elinden gelen çabayı sarf ediyor, peki neden bu kazaları biz önleyemiyoruz? Hâlâ 100 kişiden 2.44 işçimiz iş kazaları ile muhatap. Bu rakamlar gerçekten bizleri ürkütüyor, korkutuyor. Ne yapmamız gerekiyor? Bu konuda bir zihniyet değişimine ve dönüşümüne ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“İş Kazalarını Önleminin En Önemli Yolu Sendikalaşmadır”

Sorunun mevzuat, yasal düzenlemeler veya müeyyideler konularak çözülemeyeceğini hatırlatan Arslan, zihniyet değişimi için eğitim boyutunun dikkatlice ele alınması gerektiğini vurguladı. Arslan, ölümlü iş kazalarının sendikal örgütlülüğün olduğu işyerlerinde yüzde 1’lerin altına düştüğünü ifade ederek, “İş kazalarını ve iş kazalarında ölümü önlemenin birinci yolu bizce sendikalaşmanın önünü açmaktır. Toplu sözleşme düzeninin olduğu işyerlerinde iş kazaları konusu gerçekten tarafların en önemli gündemidir” dedi.

“Sendikalaşmanın Önündeki Engeller Kaldırılmalı”

Ülkemizde 15 milyon sigortalı çalışanın bulunduğunu, bu sayının ancak 2 milyon 200 bininin sendikalı olduğunu ve toplu sözleşmeden yararlandığına dikkat çeken Arslan, iş kazalarının önlenmesi için sendikalaşmanın önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı. Arslan, “Sayın Bakanımıza ve işverenlerimize bir çağrı yapıyoruz. Gelin işletmelerimizde sosyal diyalog mekanizmalarımızı işletebileceğimiz sendikalaşmanın önünü açalım ve toplu sözleşme ile birlikte hem gelir adaletsizliğini, iş kazalarındaki ölümleri hem de gerçekten bizler için önemli olan kayıt dışını ortadan kaldıralım” şeklinde konuştu.

“İşçilerimizin MYK Belgesi Alabilmesi İçin Destek Bekliyoruz”

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun Türkiye için ne kadar önemli olduğunun da altını çizen Arslan, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan işçilerin MYK Belgesi bedelinin işsizlik sigortası fonundan karşılanması uygulamasının Aralık 2021 tarihinde sona erdirilmesinin ardından sektörde çalışan işçilerin belge alamadıklarını ifade etti. Arslan, sorunun çözümü için gerekli adımların acilen atılması gerektiğini vurguladı.

HAK-İŞ bünyesinde faaliyet gösteren ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından akredite edilmiş ve pek çok meslekte belge ve sınav yapma yetkisi bulunan MEYEB’in faaliyetlerine de değinen Arslan, “Bence MYK Türkiye’nin yüz akıdır. MYK’nın sınav ve belgelendirme merkezlerinin güçlendirilmesi için buna ihtiyacımız var. Ben buradan bu çağrımızı sayın bakanımıza yapıyorum. Umarım bunu gerçekleştirmiş oluruz” dedi.

“İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Çalışmalarına Başlamalı”

İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin pandemi süresince toplanamadığını hatırlatan ve toplanması talebinde bulunan Arslan, “Bu konseyde sosyal tarafların görüşleri, bir araya gelmesi son derece önemli ve bizler bunu önemsiyoruz” dedi.

“İstatistiklerin Güncellenmesini İstiyoruz”

Çalışma hayatını ve kamuoyunu zora sokan bir değer konunun da iş kazaları konusunda yayınlanan istatistikler olduğuna değinen Arslan, “İstatistiklere zamanında ulaşamıyoruz. Benim elimde iş kazaları ile ilgili en son 2020 yılı istatistikleri var. Güncel istatistiklerin yayınlanmasını istiyoruz” dedi. 

“Bir Zihniyet Değişikliğine Öncülük Yapmalıyız”

Arslan, “Emeğin ve emekçinin korunması konusunda mevzuat düzenlemesi yaparken bir zihniyet değişimine de öncülük yapmalıyız. Bu konuda atılacak adımları HAK-İŞ olarak desteklemeye devam edeceğiz. HAK-İŞ olarak her zaman olduğu gibi bu alanda atılacak bütün adımları desteklemeye, katkı vermeye ve beraber olmaya devam edeceğiz. İş kazalarının olmadığı, ölümlerin yaralanmaların yaşanmadığı bir çalışma hayatı özlemimizi buradan bir kez daha belirtmek istiyorum” dedi.

Programda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Muhittin Bilge, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, TÜRK-İŞ, TOBB, TESK, TİSK Başkan ve yöneticileri birer konuşma yaptılar.




HABERE AİT GÖRSELLER :

10 Mayıs 2022 13:50, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu