TÜSİAD BAŞKANI TURAN’DAN HAK-İŞ’E ZİYARET
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 18 Ocak 2024 tarihinde Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile Konfederasyonumuz HAK-İŞ’te bir araya geldi.
Ziyarette Genel Başkanımızın yanı sıra, Genel Başkan Yardımcılarımız Devlet Sert, Mehmet Ali Kayabaşı, Genel Sekreterimiz Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcımız Fatma Zengin, TÜSİAD Ankara Temsilcisi Barış Urhan, Genel Başkan Danışmanımız Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Kürşat Tutar ve uzmanlarımız bulundu.
Arslan: “TÜSİAD’ın Ziyaretinden Memnuniyet Duyuyoruz”
Genel Başkanımız Arslan, Turan’ın 2022 yılında da HAK-İŞ’i ziyaret ettiğini anımsatarak, bu ziyaretlerden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Arslan, HAK-İŞ’in sosyal diyalog kelimesini sihirli bir sözcük olarak gördüğünü, TÜSİAD’ın Orhan Turan Başkanlığındaki yeni dönemde sosyal diyalog alanı üzerine birçok çalışma gerçekleştirdiğini ve HAK-İŞ’in de bu platformlarda gerekli katkılarda bulunduğunu ifade etti.
Çalıştay Konuları Ortak İşbirliğimizin Ana Arterlerini Oluşturuyor
Arslan, TÜSİAD tarafından 8 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen “Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılına Girerken Türkiye: Çalıştay Dizisinden Perspektifler” konulu panel ve çalıştaya HAK-İŞ’in katıldığını ve sonrasında ortaya çıkan raporu incelediklerini belirterek, “Raporda sendikalaşma gibi, özellikle sosyal refah gibi, eşitlik ve adalet kavramlarının tartışılması bizi çok heyecanlandırdı. Çünkü eşitlik ve adalet tartışmalarında adaletin öne çıkması da açıkçası bizi mutlu etti. Bizim ortak işbirliğimizin ana arterlerini bu konular oluşturuyor” dedi.
Arslan, çalışma hayatında en önemli problemlerden birini sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin oluşturduğunu belirterek, 16 milyon işçinin sadece yüzde 14’ünün sendikalı olduğunu söyledi. Arslan, sendikal örgütlenmenin düşük olması nedeniyle endüstriyel ilişkiler sisteminde üçlü sac ayağının bir kısmını topal bıraktığını ifade etti.
“Birlikte Çalışabilme İrademizi Pekiştirmemiz Gerekiyor”
Arslan, TÜSİAD ile tüm konular üzerinde istişareler ve ortak çalışmalar yapılabileceğini vurgulayarak, “Çözmemiz gereken şu, farklılıklarımıza rağmen birlikte çalışabilme irademizi pekiştirmemiz gerekiyor. Emekçiler adına, çalışanlar adına, ülkemiz adına, endüstri ilişkiler sistemimiz adına, ülkemizin refahı adına, bir sosyal refah devleti olmak adına neler başarabiliriz? Bence büyük fotoğrafa böyle bakınca bizim konuşamayacağımız oturup tartışamayacağımız hiçbir şey yok” dedi.
Öncelikli olarak gelir dağılımdaki adaletsizlik ve milli gelirden alınan payın düzenlenmesi gibi birçok konuda çalışma yapılması gerektiğini belirten Arslan, kayıtdışı istihdamla mücadele, daha adaletli bir vergi düzenlemesi gibi konuların sosyal diyalog bağlamında ortak çalışmalar ile düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
Turan: “Çalıştayın Amacı Diyalog ve Tartışma Ortamı Oluşturmak”
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, 8 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen “Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılına Girerken Türkiye: Çalıştay Dizisinden Perspektifler” konulu panel dizisi hakkında bilgi verdi. Turan, gerçekleştirilen çalıştay çıktılarını paylaştığı konuşmasında, çalıştayın amacının, diyalog ve tartışma ortamı yaratarak HAK-İŞ başta olmak üzere işçi ve işveren sendikaları, STK’lar ve siyaset temsilcileri ile ülkemizde, küresel dönüşüm ve ulusal strateji, refah ve bölüşüm ile çevre ve kalkınma başlıkları altında bir çok konuyu gündemde tutmak olduğunu ifade etti.
Turan, toplantı çıktılarını da içinde barındıran raporu ilk sendika ziyaretinde HAK-İŞ’e getirdiğini ifade ederek, “Ümit ediyorum toplum için, ülke için faydalı olur, değer yaratırız. Bizim amacımız ülkemize ve paydaşlarımıza değer yaratmak, ülkenin marka değerini artırmak. Toplumun tüm kesimlerini bir araya getirip ortak paydada nerelerde bir araya geliyoruz. Bu konularda çalışmamız lazım” dedi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu